Har du mens eller?

Publicerad 2010-04-27 | Uppdaterad 2014-11-28

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att man har PMS om man är feminist?

Kommentera | 1 kommentar
Menskopp.

Mens – ett nödvändigt ont. Så känner nog många kvinnor inför den där månatliga blödningen. Eller månatliga helvetet, för en del.

Vi känner igen den, värken. Den molande smärtan i ”nedre magen” . Vissa passerar igenom med en liten suck, andra trycker ner en tablett eller två och klarar sig fint, ytterligare andra ligger dubbelvikta i jobbets vilorum, eller kan inte komma upp ur sängen.

Mens är den blödning som uppstår när livmoderns slemhinna stöts ut, vilket den gör om ägget som skapats inte blir befruktat efter en viss tid. De många blodkärlen som finns i slemhinnan blöder då. Det gör ofta ont.

Men eftersom mens är en naturlig och för det mesta ofrånkomlig del av kvinnans biologi, så anses smärtorna inte riktigt vara ”på riktigt”, de är ju helt naturliga. Många kvinnor anser också att det är pinsamt att stanna hemma från jobbet för mensvärk. Att det inte är att vara sjuk i någon slags ”normal” mening.

Orback föreslog ”menskarens”

Hösten 2004 uttalade sig dock den då tillträdande jämställdhetsministern Jens Orback i frågan. Enligt en undersökning från Temo upplevde var tredje svensk kvinna mellan 20 och 35 år att menstruationen påverkade deras arbete eller studier. För 11 procent av de tillfrågade var smärtorna så svåra att de tvingats stanna hemma från jobbet. Något som innebar att de, förutom de fysiska smärtorna, även drabbades av förlorad inkomst. Detta vände sig Orback emot:

– Är man sjuk måste man sjukanmäla sig och då drabbas man av en karensdag, men det borde man se över, sa han till Expressen (2004-11-01).

Förslaget som diskuterades var att inte drabbas av en karensdag ifall man var inkapabel att jobba på grund av mensbesvär.

Forskningen om att hitta lindring eller botemedel mot dessa besvär har inte heller kommit långt.

– Den här typen av forskning är väldigt lågprioriterad och nästan omöjlig att få pengar till. Det behöver verkligen skapas en opinion för att dessa frågor ska få tillräcklig uppmärksamhet, sa Britt-Marie Landgren, professor i gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen (2004-11-02).

Men sedan dess har det varit tyst i frågan om menskarens.

Myten om menshäxan

Vilken tjej har inte någon gång fått höra ”har du mens eller?” om hon yttrat starka känslor, blivit arg, eller bara varit lite småirriterad. En vanlig myt är att det måste finnas något förklarbart skäl när kvinnor är utagerande eller visar känslor, medan det ofta uppfattas som en styrka hos män ifall de ryter ifrån. Det går tillbaka till Freud och hans idé om den hysteriska kvinnan, hysterikan, som måste botas.

Men det som signaleras är att hela en kvinnas humör skulle styras – inte av situation, trötthet, glädje, spänning eller vad det än må vara, utan – av hormoner. Som att hon vore en vandrande biologisk bomb. Och eftersom det inte är en speciellt smickrande tanke att inte själv kunna styra över sin egen personlighet, utan att se sig som slav under hormonerna, blir man oftast ännu mer förbannad av att få ett ”har du mens eller?” slängt i ansiktet. Det trivialiserar och förlöjligar det man säger. Ett effektivt sätt att förminska en person.

Av den anledningen är det ganska vanligt att kvinnor låter bli att tala om ifall de har mens, på sin arbetsplats eller bland sina vänner. Man riskerar att bli avfärdad som en ”menskärring”. Och det är lätt att driva med. I många tjejtidningar förekommer tester av sorten ”vilken menstyp är du – häxan, argbiggan eller kåtslynan?”.

75 procent lider av PMS

I detta finns en paradox, för PMS, premenstruella besvär eller spänningar, drabbar många kvinnor. På riktigt. Ömmande bröst, huvudvärk, svullnad i kroppen, men även irritation, nedstämdhet, depression och försämrad impulskontroll är vanligt bland de kvinnor som har PMS-besvär.

Forskning idag visar att det kan finnas ett samband mellan hjärnans känslighet för kroppens östrogenhalt och PMS-besvär. Östrogen är det hormon som styr menscykeln.

Enligt forskaren Olle Eriksson som studerat svåra PMS-besvär och la fram sin avhandling i ämnet förra året vid Uppsala universitet, uppger 75 procent av alla menstruerande kvinnor att de har humörbesvär före mens, och 10 procent önskar hjälp för sina symptom. För de värst drabbade är besvären allvarligt handikappande i vardagen, man kan till exempel inte klara av sitt jobb.

Det finns inget botemedel mot PMS, men så kallade SSRI-preparat kan lindra symptomen och göra dem uthärdliga. Det är samma mediciner som skrivs ut vid vanlig depression, men vid PMS kan det räcka med en lägre dos. Andra tips för att underlätta besvären är vila och motion.

Dags att bryta menstabun

"Rädslan" för att kopplas ihop med biologister – att hävda biologiska förklaringar till mäns och kvinnors beteende – är främmande för många jämställdhetsivrare och feminister. Ett sådant synsätt ser könsrollerna som oföränderliga, något som många inte håller med om. Men av detta skapas också ett tabu kring mens och PMS, för de är (av naturliga skäl) så intimt förknippade med en kvinnas biologi. Mens är något helt naturligt, men blir till något fult, skamligt och äckligt. Och det är lätt att även blanda ihop korten och även lägga till fördomarna kring mens som en del av ”kvinnligheten”, vilket stigmatiserar kvinnor ytterligare. Som att det skulle vara en del av kvinnans natur att vara sjuk.

Flera kvinnor Ottar rapport har pratat med har kännbara PMS-besvär, men skulle aldrig drömma om att sjukskriva sig från jobbet för det, eller ens säga det. Det blir för många en del av ett ”duktig flicka”-syndrom, i och med att man inte vill visa några svagheter, utan alltid visa att man kan, är stark och effektiv.

Det kanske inte finns någon poäng i att ge menssmärtor och PMS en större betydelse än vad de ska ha, de är en ofrånkomlig del av kvinnors liv, varken mer eller mindre. Men det vore nyttigt att försöka bryta de tabun som finns kring mens, och försöka inse att det att drabbas av PMS inte är samma sak som att säga att det ligger i kvinnors gener att vara hemma och ta hand om barnen.

Carolina Hemlin
Foto: mammaslilla.blogg.se

Bilden: Trött på dyra bindor och tamponger? Inget emot att ”pilla i fjösa” som man säger i Göteborg? Då är menskopp något för dig. En liten behållare i silikon eller gummi som förs in i slidan.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 


skitbra.

Sagt av: Anonym 2011-04-21 21:20:53

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt