Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

Kommentera | 0 kommentarer

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de möter i sin vardag.

Jag tror inte att jag stoppade ner samma morotsbit i skålen två gånger och tog en tugga däremellan. Men varför denna hätska reaktion? Först efteråt slår det mig att han trodde att jag dreglat hiv i ostsmeten. Överdriver jag?

– Nej, svarar Lasse på hiv-Sverige när jag frågar honom. Folk tror fortfarande att pussar och salivstänk smittar.

Det brukar heta att hiv är något vi får lära oss att leva med. Men det känns som att det är en bit kvar. På konferensområdet påminns media om att de inte får fotografera deltagarna utan tillstånd. Många deltagare på världens största konferens har inte berättat var de är. Kommer det ut i hemlandet kanske de inte kan återvända, eftersom stigmatiseringen gör deras livssituation omöjlig.

Det är lätt att förfasa sig över okunskapen kring hiv/aids i Afrika och Bush-administrationens fördummande politik. Och visst, sydafrikanerna åker hem till en hälsominister som rekommenderar sötpotatis och vitlök, och amerikanerna till en president som förespråkar avhållsamhet, ersätter sexualundervisning med bibellära och förtalar kondomanvändande. Men kanske borde vi ha kommit längre i Sverige. Svenska hiv-positiva är inte heller öppna, varken i Toronto eller hemma. 2001 fick två personer RFSU-priset just för sitt mod att tala offentligt om sin hiv-status. När Göran Persson i SVT:s valutfrågning får frågan om förslaget att hiv-testa alla asylsökande meddelar han att han i alla fall inte säger direkt nej. Även om det innebär ett ingrepp i integriteten.

Happy Birthday Bill

PLWHA är det skyltat inne på konferensområdet. People living with hiv/aids. Det är lounger för de som behöver vila eller vård. Konferensdeltagare med insjunkna kinder och magra kroppar gör det svårt att glömma vad konferensen egentligen handlar om. Att kroppsfettet försvinner är en biverkan av medicineringen. Men det är en minoritet av världens hiv-positiva som har råd med medicinerna. De som inte har det är inte heller på aids-konferensen. De grundläggande spelreglerna och förklaringarna till varför vissa i världen är så pass mer drabbade än andra av aids-epidemin är inte ett ämne. Hur skulle det ha sett ut? Vi skulle nog inte ha sjungit Happy Birthday för Bill Clinton och inte hyllat Bill och Melinda Gates för deras generösa donationer. Bild på Johanna Nyström.Men på en debatt om medias roll i kampen mot hiv/aids anklagar en ursinnig ung kvinnlig deltagare en MTV-representant för hyckleri när de framhåller sitt engagemang i kampen mot hiv, och samtidigt låter sig sponsras av NIKE och Coca Cola. Mannen från MTV lutar sig fram och svarar, med en min som nog ska föreställa medkännande och bekymrad, att det är frågor de ständigt diskuterar, och att de gör sina avvägningar mycket noggrant. Därmed var den diskussionen avslutad. Tills vidare får världens utsugna vara tacksamma för att miljonärer och miljardärer får skattelindringar för att de avsätter pengar till välgörenhet.

Johanna Nyström
pressekreterare RFSU

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt