Manlig omskärelse i fokus på aidskonferensen

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

Kommentera | 0 kommentarer

Den 16:e internationella aidskonferensen i Toronto samlade cirka 24 000 deltagare, från 170 länder den 13- 18 augusti i år.

Många av huvudtalarna på aidskonferensen var överens om att manlig omskärelse ska användas för att minska risken för överföring av hiv. Resultat från en studie gjord i Sydafrika på just manlig omskärelses inverkan på överföring av hiv-smitta från kvinna till man, tolkades som positiva. Andra röster efterlyste dock en mer utförlig analys, bland annat undrade man om ingreppet inte kunde invagga i falsk trygghet och öka det sexuella riskbeteendet. En självklar frågeställning var också huruvida det är etiskt att rutinmässigt avlägsna frisk vävnad.

Andra lovande preventionsmetoder inbegrep så kallade PRP, pre-exposure profylactics, och mikrobiocider, ett medel som kvinnor själva kan ta vaginalt och som kan hindra överföringen av hiv. Gates Foundation satsar stora pengar på mikrobiocider och Bill Gates säger att han vill ge kvinnor ett alternativ när männen inte tar sitt ansvar och använder kondom. Lovande vaccinationsforskning lyste dock med sin frånvaro.

Den förre amerikanska presidenten sa i sitt invigningstal att han ansåg att ”vi måste lägga makten att skydda sig mot hiv i kvinnornas händer”.

En inställning som fick en del kritik från organisationen som ActionAids från Uganda, som menade att de flesta kvinnor inte har möjlighet att bestämma över sin sexualitet. En studie från Sydafrika visade att 36 procent av de tillfrågade männen ansåg det ok att slå en kvinna. Våld, misshandel och våldtäkter är dessvärre en realitet för många fattiga kvinnor.

Brist på kondomer stort problem

Deltog på konferensen gjorde också sexarbetare men de hade inte samlats kring något gemensamt krav. Dock är de överens om att kriminalisering av prostitution gör deras miljö mer riskfylld och minskar möjligheterna till säker sex.

Representanter från Bush-administrationen försvarade PEPFAR, den amerikanska krisbiståndsplanen mot aids. Planen framhåller bland annat avhållsamhets fördelar framför kondomanvändning.

Bristen på tillgång till kondomer är ett annat stort problem. En studie som den kanadensiska tidningen Toronto Star tagit del visade att tillgången på kondomer minskat i de värst drabbade länderna under de senaste tre åren. Uppskattningsvis har ”genomsnittsafrikanen” tillgång till endast sex kondomer per år.

I många tal riktades det stark kritik mot Kanadas konservative premiärminister, Stephen Harper, som valde att inte närvara vid aidskonferensen. Sverige som var en av huvudsponsorerna av konferensen valde inte heller dem att skicka någon ledande politiker till världens största konferens. Närmare 40 miljoner människor i världen lever idag med hiv. Över 27 miljoner människor har dött i aids, och i år väntas ytterligare 3 miljoner dö i sjukdomen och 4 miljoner smittas av viruset.

Johanna Nyström

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt