När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Kommentera | 0 kommentarer

– Det är bara en mikroskopisk del av den totala budgeten som går till att lösa kvinnospecifika behov, säger Sophia Ivarsson, forskare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Rapport efter rapport visar hur kvinnor och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa åsidosätts vid internationella katastrofinsatser. Hjälporganisationerna styrs av män, anställer män och delar ut hjälp till män.

Även mer allmänna behov som mat och kläder riskerar att aldrig komma kvinnorna till del. Ofta delas förnödenheter ut till män som sällan eller aldrig delar med sig av den till kvinnor. Och ofta kan kvinnor inte söka sig till platser där hjälp finns, eftersom de har ansvar för små barn och inte är lika mobila som män. Det blev smärtsamt tydligt efter tsunami-katastrofen 2004 när amerikanska helikoptrar släppte ned mat och andra förnödenheter – till män på marken.

– Hjälpen når kvinnorna i sista ledet, om ens det, även inom den egna familjen. Änkor och ensamstående kvinnor har det särskilt svårt, säger Sophia Ivarsson.

För få kvinnor på chefsposter i räddningsbranschen

Sophia Ivarsson, som tillsammans med Lina Edmark har skrivit rapporten om Räddningsverket, ser två stora problem – internationellt och i Sverige: Det finns för lite kvinnor bland hjälparbetare, men framför allt på de höga chefsposterna, och det saknas kunskap om att vare sig befolkningar eller familjer är homogena grupper.

”Ofta delas förnödenheter ut till män som sällan eller aldrig delar med sig av den till kvinnor.”

– Det är ironiskt eftersom det ofta finns internationella krav på jämställdhet och ett visst antal kvinnor i parlamentet under återuppbyggnaden av ett land, säger hon.

Ann-Chatrine Andersson är enhetschef på Räddningsverket i Kristinehamn och hon berättar att verket visst arbetar med de här frågorna. Förutom att det var de själva som beställde rapporten från Försvarshögskolan har de under året anställt två pedagoger och två rekryterare. Deras uppdrag är att arbeta för ett mer aktivt rekryteringsarbete och att integrera genusperspektiv i arbetet. Dessutom ska de ta fram ett nytt utbildningssystem för alla som ska medverka i Räddningsverkets insatser.

– Sedan 2002 har vi varit medvetna om att det inte är bra att vi har det som vi har det, säger Ann-Chatrine Andersson och berättar att Räddningsverket har en personalpool med 1600 personer som kan skickas ut vid internationella insatser, 200 av dem är kvinnor.

Förutom utbildning och mer riktad rekrytering ska verket anstränga sig för att synas mer och på så vis rekrytera ”rätt människor”. Till exempel ska de besöka Almedalsveckan och Bokmässan i Göteborg.

Utredare efterlyser mainstreaming av genus

Sophia Ivarsson vill vänta med att uttala sig om huruvida Räddningsverkets åtgärder är tillräckliga till dess att de går att utvärdera. Men hon betonar att det allra viktigaste är att genusperspektivet och jämställdheten blir en del av och genomsyrar all verksamhet, inte bara finns med som ett sidoprojekt.

På samma sätt har hon svårt att sia om huruvida framtidens räddningsinsatser, från Sverige och resten av världen, kommer att vara bättre på att ge även kvinnor trygghet.

– Det är svårt att säga. Det finns en otroligt stor aktivitet, även historiskt sett, från kvinnogrupper. Både nationellt och internationellt lägger de ned ett oerhört arbete som är djupt imponerande. Samtidigt återstår mycket att göra, särskilt bland de mansdominerande organisationerna. De behöver ta till sig det här och införliva tänkandet i den egna professionen.

Anna Hellgren

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt