Partier stödjer RFSU:s krav på kortare abortköer

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

Ge alla kvinnor rätt att välja abortmetod och låt barnmorskor utföra medicinska aborter! Så lyder ett av RFSU:s valkrav, ett krav som välkomnas av Catharina Zätterström på Barnmorskeförbundet.
– Det är bra att det är fler än vi som driver frågan om kvinnors rätt till abort, säger hon.
Även vissa av partierna ställer sig positiva.

Kommentera | 0 kommentarer

Möjligheten till medicinsk abort har funnits sedan 1992, och förra året var hälften av alla utförda aborter medicinska. Undersökningar visar att 70 procent av de tillfrågade kvinnorna hade valt metoden om de bara fått möjlighet att göra det. De allra flesta kvinnor beslutar sig också mycket tidigt för huruvida de ska genomföra graviditeten eller inte, många redan efter första graviditetstestet.

Långa köer, läkarbrist och gamla ingrodda traditioner ligger bakom de trots allt låga siffrorna.

”... fördelarna med att låta även barnmorskor utföra medicinska aborter många. Det går snabbare och väntetiden kortas”

Sedan fem år tillbaka driver Barnmorskeförbundet kravet på att även barnmorskor ska ges behörighet att utföra medicinska aborter.

Enligt Barnmorskeförbundet är fördelarna med att låta även barnmorskor utföra medicinska aborter många. Det går snabbare och väntetiden kortas när det bara krävs inblandning av en person, i stället för som nu två. Valfriheten ökar när kvinnor får möjlighet att välja medicinsk abort, de känner sig tryggare med att bara behöva ha kontakt med ”sin” barnmorska inför och under aborten. De som vill träffa en läkare kan få göra det.

– Det allra viktigaste är att kvinnorna ska ha rätt att välja metod och vem som utför ingreppet själva. Men det är väldigt trögjobbat, säger Catharina Zetterström.

– Vi har ju en lag sedan 1975 som säger att bara läkare får utföra aborter. På den tiden fanns ju inte medicinsk abort som ett alternativ, lagstiftningen har helt enkelt inte hängt med. Sedan finns det ju ett motstånd bland de berörda yrkesgrupperna: En är rädd för att ta på sig ytterligare arbetsuppgifter, den andra gillar inte att släppa ifrån sig desamma.

Försiktig optimism

Ändå är Catharina Zätterström försiktigt positiv. Det senaste året har det börjat hända saker. Till exempel tog vårdminister Ylva Johansson upp vikten av kvinnors fria val av abortmetod när hon öppningstalade på den stora konferens om sexuell och reproduktiv hälsa som Barnmorskeförbundet arrangerade förra hösten.

– Det var första gången jag hörde någon på den nivån säga något om det. Jag kände: Wow! när jag hörde det, säger Catharina Zätterström.

Under Almedalsveckan gav RFSU alla partiledarna möjlighet att kommentera förbundets valkrav. Alla svarade utom folkpartiets Lars Leijonborg och ganska många var direkt positiva till förslaget om att utöka barnmorskornas befogenheter för att få bukt med köerna. Centerpartiet, vänsterpartiet, miljöpartiet och Feministiskt initiativ stödde kravet rakt av, men ingen av de andra sa heller direkt nej.

Dessutom har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda frågan.

Catharina Zätterström ska sitta med i utredningen som Barnmorskeförbundets representant.

Hon berättar att de ännu inte haft något möte, men att utredningsgruppen ska träffas under hösten.

– Självklart skulle jag ju vilja att det gick mycket, mycket fortare. Men det här kanske är det bästa sättet. Abortfrågan är känslig och politiskt sprängstoff och vi behöver få frågan om kvinnors rätt till medicinsk abort förankrad i de politiska leden.

Anna Hellgren

Medicinsk abort – snabba fakta

  • Vid en medicinsk abort framkallas ett missfall. Först får kvinnan tabletter som avbryter graviditeten. Några dagar sedan sätts missfallet i gång med hjälp av slidpiller. Till skillnad från en kirurgisk abort krävs ingen narkos och oftast inga skrapningar.
  • 1992 utfördes den första medicinska aborten i Sverige.
  • 2005 utfördes 34 454 aborter. Drygt hälften var medicinska. Andelen medicinska aborter varierar stort mellan landstingen. I Kalmar var 83 procent medicinska, i Värmland bara 40 procent.
  • Innan den nionde graviditetsveckan har kvinnor rätt att välja mellan medicinsk och kirurgisk abort.
  • Är kvinnan över 20 och har fött barn innan (i vissa landsting är det senare inget krav) kan hon själv utföra den medicinska aborten i hemmet.
 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt