USA: Fortfarande inga akut-p-piller för minderåriga

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

Kommentera | 0 kommentarer

Akut-p-piller tas inom 72 timmar efter samlag för att förhindra att en eventuell graviditet uppstår.

Det är politiskt sprängstoff i USA.

”... kvinnors liv är mindre värda än männens spermier.”

Trots att metoden är godkänd av flera läkemedelsverk runt om i världen – och inte är att betrakta som en abortmetod eftersom den inte avbryter en påbörjad process utan endast förhindrar möjligheten till att detta sker – dröjde det till 24 augusti 2006 innan den amerikanska regeringen gav kvinnor över 18 år rätt att köpa akut-p-piller utan recept.

Men bara på apoteken.

För alla under 18 år det fortfarande recept som gäller. Den 21 augisti sa President George Bush att han stödjer en minskad tillgång av akut-p-piller för ungdomar.

I USA kallas akut p-piller "Plan B". Läkemedelsföretaget Barr Pharmaceuticals har fram till nu försökt få regeringens tillstånd att sälja "Plan B" på apotek receptfritt även till minderåriga.

Tillverkare, kvinnoorganisationer och jurister välkomnar att det amerikanska läkemedelsverket FDA släpper restriktionerna för vuxna kvinnor, men kommer fortsätta att pressa regeringen så att minderåriga också får rätt till akut-p-piller.

RFSU:s systerorganisation Planned Parenthood anser att ökad tillgång till akut-p-piller leder till färre antal aborter, och ser allvarligt på att tonårigar inte får möjlighet till detta, särskilt som USA är ett av de västländer med högst antal oönskade tonårsgraviditeter

Motståndarna hävdar däremot att Plan B bara bidrar till ett vidlyftigt sexliv.

För de tonåringar i USA som våldtagits, lever i dysfunktionella familjer eller inte kan berätta om ett oskyddat samlag av rädsla för att mötas av våld, är den bristande tillgången till akut-p-piller ännu ett sätt att straffa dem för att de haft sex, och tvinga in dem i en eventuell oönskad graviditet.

I juli i år antog den amerikanska senaten en lag som förbjuder en person att föra en minderårig till en annan delstat för en abort. Lagen, med de oskyldiga namnen Teen Endangerment Act eller Child Custody Protection Act (CCPA), finns idag i olika tappningar i 26 amerikanska delstater. I dessa stater måste minderåriga ha sina föräldrars godkännande för att genomgå en abort. Den vän, mormor eller granne, som trotsar förbudet och hjälper en tonåring till en annan delstat, riskerar att få böta upp till 100 000 dollar, dömas till ett år i fängelse eller – i värsta fall – både och.

Lagen träder dock inte i kraft förrän presidenten skrivit under och ytterligare legala protester mot senatens lagförslag är nu att vänta.

Det hårda motståndet mot abort i USA har lett till att det idag saknas abortklinker i flera delstater. I mars blev det förbjudet att utföra aborter i South Dakota även om kvinnans liv är i fara.

Att Bushadministrationen vägrar släppa akut-p-pillret helt fritt talar sitt tydliga språk – kvinnors liv är mindre värda än männens spermier; oavsett om de hunnit befruktat ett ägg eller ej.

Ylva Bergman, redaktör

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt