Äntligen handlingsplan för aids i Namibia

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Ingen ska diskrimineras, vare sig i samhället eller på arbetsplatsen bara för att han eller hon lever med hiv eller aids. Det slås fast i Namibias första officiella hiv/aids-policy.

Kommentera | 0 kommentarer

Namibia – ett land där uppskattningsvis 230 000 människor, de flesta mellan 15 och 49 år, är hivsmittade – har fram tills nu saknat en nationell policy för hiv/aids.

Den nya skrivelsen slår tydligt fast att ingen ska behöva diskrimineras. Den innehåller planer för forskning och förebyggande arbete såsom sexualupplysning, men även stöd och rådgivning till de som är hiv-smittade. Även fångar, och de som sitter häktade i väntan på rättegång, ska få tillgång till samma information och vård som de ute i samhället.

Policyn riktar dessutom in sig på att Namibia är ett mångfacetterat land med många traditionella seder. Till exempel ska myndigheterna arbeta för att göra klanledare uppmärksamma på faran med månggifte, initieringssex – där unga pojkar och flickor penetreras i en rit som markerar deras intåg i puberteten – och att rena nålar och blad ska användas vid traditionella tatueringar och omskärelser.

Evangeliska kyrkor en hälsofara

Särskilt skrivelsen om fångarna indikerar att något börjar hända i Namibia. För fem år sedan vägrade regeringen att dela ut kondomer till fångar och häktade med hänvisning till att ”de inte har sex i fängelset”, skriver tidningen The Namibian.

Något som även hälsoministern Richard Kamwis tal i parlamentet tyder på.

– En av de största utmaningarna vad gäller hiv/aids kvarstår och det är tystnaden kring, stigmatiseringen och diskrimineringen av människor som är smittade. Vi som politiker måste våga bryta den barriären. Om vi som folkvalda inte vågar tala om den här sjukdomen och omfamna även de som lever med den, vem ska göra det då? sade han.

Under den hearing i parlamentet som föregick att policyn klubbades igenom i slutet av mars framförde oppositionen kritik mot att den var alltför ”klen”. Till exempel menade man att även de evangeliska kyrkor som ofta utger sig för att kunna bota hiv borde nämnas som en hälsofara i policyn, och att landet behöver en nationell plan för hur man ska handskas med hiv/aids på arbetsplatserna.

Dessutom uppmärksammades bristen på kvinnliga kondomer i handeln, något hälsoministern lovade åtgärda på en gång. Han utfäste dessutom ett löfte om att sådana kondomer i framtiden ska distribueras gratis.

Anna Hellgren

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt