Hon vann i Europadomstolen – men svartmålas i polsk media

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Efter flera års kamp fick Alicja Tysiac rätt i Europadomstolen för mänskliga rättigheter: Den polska staten kränkte hennes mänskliga rättigheter när den förvägrade henne en abort och döms att betala 25 000 euro i skadestånd. Regeringen tänker nu överklaga domen.

Kommentera | 0 kommentarer

När tvåbarnsmamman Alicja Tysiac (bilden) blev gravid med sitt tredje barn 2000 gick hon till en läkare för att få det intyg som krävs för en abort. Redan under de tidigare graviditeterna hade Alicja Tysiac drabbats av blödande hornhinnor och nu fruktade hon att problemen skulle bli ännu värre. Läkaren delade hennes bedömning men trots det nekades hon abort. I stället blev hon nästan blind, något hon bland annat vittnade om på en stor aborthearing i Bryssel 2005, som RFSU var med och arrangerade tillsammans med europeiska systerorganisationer.

alicjaAlicja Tysiac.

Wanda Nowicka, ordförande för organisationen ASTRA (Polish Federation for Women and Family Planning), som engagerat sig i fallet berättar att Alicja Tysiac självklart är lycklig över Europadomstolens beslut, men att hennes tillvaro är långt ifrån enkel.

– Tyvärr har stora delar av polsk media inte tagit upp fallet som något positivt. I stället har de fokuserat på den dotter hon fick och som är grunden till anmälan. Hon är sex år i dag och media ägnar sig åt att diskutera hur hemskt det kommer att vara för henne att leva med vetskapen om att hennes mamma ville göra abort snarare än att föda henne. Alicja lever under stor press.

Vad gäller skadeståndet, 25 000 euro, är det välkommet – men kommer inte att räcka långt eftersom Alicja Tysiac har mycket skulder och tre barn att försörja. I dagsläget lever hon på de cirka 1300 kronorna hon får i bidrag av staten varje månad.

Enligt SVT:s Aktuellt kommer domen också att överklagas, något som gör att Alicja Tysiac kan få vänta upp till två år på att få sina pengar.

Regeringen vill göra lagen än hårdare

Förutom skadeståndet och kränkningen av Tysiacs mänskliga rättigheter slår Europadomstolen fast att det saknas möjlighet för de kvinnor som nekas abort av medicinska skäl att överklaga, något regeringen åläggs att införa.

– Det är mycket bra, kvinnor slipper i framtiden vara utelämnade till bara en läkares åsikter, säger Wanda Nowicka.

– Men vi får se vad som händer. Risken är stor att de ordnar en sådan möjlighet på papper, men att den i praktiken inte gäller. Då har vi å andra sidan en dom som säger att de måste ordna detta, och därmed större möjligheter till påtryckningar.

Som Ottar rapport tidigare berättat (5/2 2007, se länk nedan) förbereder de konservativa regeringspartierna ett förslag som ytterligare kommer att skärpa Polens redan hårda abortlag. Går förslaget igenom ändras konstitutionen så att rätten till liv räknas redan i befruktningsögonblicket – något som gör alla aborter olagliga, oavsett om kvinnan riskerar att dö eller om graviditeten uppstått till följd av incest eller våldtäkt. Flera europaparlamentariker, däribland svenska Eva-Britt Svensson från vänsterpartiet, har lanserat en kampanj för att förmå den polska regeringen att dra tillbaka förslaget. Men enligt Wanda Nowicka kommer deras protester att klinga för döva öron.

– Polska politiker bryr sig av tradition inte särskilt mycket om vad den internationella opinionen anser. Även om det såklart känns bra för oss att få internationellt stöd är chansen att de faktiskt kommer att ändra sig mycket liten.

Anna Hellgren

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt