Imamer mot kvinnlig könsstympning

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Kommentera | 0 kommentarer

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på fredagsbönen, vilket har lett till en stor kampanj mot den skadliga traditionen.

– Vi har utbildat folk och lyckats övertyga många föräldrar, även starkt religiösa, att könsstympning på flickor inte är något som påbjuds av islam, säger imamen Sheikh Harun Rashid från staden Isolo.

Kampanjen började i liten skala för tio år sedan, men företräds nu av Kenyas muslimska råd för imamer. Den når både storstäder och mer avlägsna områden i den nordvästra delen av landet, men sprider sig nu även till de östra delarna.

– Vår metod är annorlunda och billig, till skillnad från de workshops som brukar hållas på hotell och liknande, säger Sheikh Harun Rashid.

– Praktiken har gjort mycket skada bland våra flickor, fortsätter han. Många berövas sin sexuella lust, något som Allah gav till alla levande varelser.

Carolina Hemlin
Källa: Irin News

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt