Livsfarlig hivprevention - Amerikansk kritik mot Bush agenda

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Ett presidentval närmar sig i USA. Den konservativa sexualpolitiken kan förändras. Samtidigt växer kritiken mot Bush ekonomiska stöd till hiv-prevention, de så kallade PEPFAR-pengarna. Vilka effekter får den villkorade amerikanska avhållsamhetspolitiken för den enskilde individen? Ottar Rapport gick på debatt i riksdagen.

Kommentera | 0 kommentarer

Bushadministrationen ger massiva pengar till internationellt arbete (för att stoppa hiv/aids, till mediciner, vård och undervisning. Pengar som gör stor skillnad.

Men vill man förebygga hiv ska man helst förespråka sexuell avhållsamhet framför kondomanvändning för att få del av Bush pengar. En moralisk munkavle eftersom en tredjedel av preventionspengarna bär med sig detta villkor. Den kan få förödande effekter för den enskilde individen.

JuliaI filmen får vi följa 23-åriga kenyanska Juliet Awour. Juliet gick på high school då hon hivsmittades efter ett samlag med sin dåvarande pojkvän. Hon skulle just börja på universitetet, betygen verkade räcka, framtiden låg framför henne. Nu visste hon att hon blivit gravid och att hon hade fått en könssjukdom. Därför sökte hon vård och testades då positiv för hiv. Filmen är framtagen och producerad av PAI. De vill med denna kortfilm mobilisera stöd för en hiv-preventionspolitik med en bredare och mer effektiv agenda.

I riksdagen den 14 mars lanserade den amerikanska organisationen Population Action International (PAI) filmen Abstaining from reality.

På plats i riksdagen för att diskutera fanns bland andra Rosemary Muganda Onyando på RFSU:s kenyanska systerorganisation Centre for the Study of Adolescence, Amy Coen, generalsekreterare på Population Action International (PAI), Wendy Turnbull, forskningschef vid PAI, RFSU:s generalsekreterare Katarina Lindahl och Lena Ekroth samt Anna Runeborg från Sida.

Hur såg hiv-biståndet ut innan Bush-administrationen lanserade PEPFAR*?

– Före Bush fanns det inga restriktioner. Bidraget anpassades efter landets agenda. Det var bredare inriktat och mer landfokuserat, menar Rosemary Mugando-Onyando.

Svenska Dagbladets Claes Arvidsson skriver på sin blogg att RFSU och dess systerorganisationer ägnar sig åt ”antiamerikanism”. Är det vad ni ägnar er åt?

– Naturligtvis inte. Det är bara dumt. Men vi är emot Bush ABC-policy. Vi ser den som ett hot mot ungas hälsa, säger Amy Coen från PAI.

Vad är ABC**?

– Ja. Tanken är att ha olika strategier – A, B och C – för olika grupper. Unga ska avstå från sex, gifta par ska inte ha sex utom äktenskapet och kondom ska användas av personer med ett ”utpräglat riskbeteende”, fortsätter Coen.

– När strategin lanserades hette det att den kom från Uganda, USA följde Afrikas vilja. Förut fanns alla bitarna med, även kondomanvändning betonades. Nu är det bara AB som gäller, säger Mugando-Onyando.

– Man måste förstå att USA präglas av önsketänkande, menar Coen. Man ignorerar fakta för att bibehålla en fantasi. Allt som inte passar in i ideologin ignoreras.

Vilken blir då strategin under dessa omständigheter?

– Jag anklagar inte dem som tar emot biståndspengarna från Bushadministrationen. Afrikanska NGO:er befinner sig i ett dilemma. Men vi söker inte själva pengar via PEPFAR, säger Rosemary Mugando-Onyando.

– Vi arbetar med alla, fortsätter hon. Ofta kan de religiösa organisationerna vara de enda i en liten by. Men om vi måste förklara och förhandla för att få mottagarna att fatta, avstår vi. Vi har inte tid.

– Katolska kyrkan genomsyrar det mesta, säger Rosemary. Det är ett arv från kolonialtiden. Många skolor, ofta de bästa, är kyrkosponsrade. Katolska kyrkan byggde dem.

– I Sverige är inte kyrkan lika stark, vi vänder oss mycket direkt till ungdomar, menar Katarina Lindahl. Unga söker hjälp. Ökningen av Klamydia visar dock samtidigt att många unga i Sverige inte använder kondom.

– Det budskap som borde spridas är: ”Tala med era barn om sex”. I dag utsätts folk för risker. Det sexualundervisning kan ge är verktyg för att hantera en konkret situation, och kunna göra val, säger Lindahl.

– Jag tycker det är oansvarigt att säga till barn och unga att den enda vägen är avhållsamhet, och få dem att skriva på så kallade ”avhållsamhetskontrakt” när man vet att en del av dem redan är sexuellt aktiva, menar Rosemary. Ta Juliet som blev smittad av sin pojkvän. De visste inte ens hur man tar på en kondom.

”Mitt liv hade just börjat och han förstörde det”, säger Juliet i filmen. ”Han krossade alla mina drömmar”. Tiotusentals människor smittas med hiv varje dag, och oskyddat sex är den absolut vanligaste smittoorsaken.

– Dessutom: Du kan inte säga till en ung man: ”ha inte sex, du kommer dö”. Säg: ”Vill du bli en bättre älskare, vill du leva längre, ha bra sex?” kommenterar Anna Runeborg från Sida.

– Det gäller att ge unga en bred agenda. Om du utsätts för press, eller har vuxenansvar fast du kanske bara är tolv, tretton år, så vet du inte vad du ska göra, fortsätter Rosemary. Då måste du få information och den måste vara verklighetsbaserad!

Så vad ska man göra?

– Stöd faktabaserad hiv-prevention, ta ställning. Klargör att USA:s hiv-policy är uppåt väggarna. Kritisera ”the gag rule”***, menar Amy Coen.

– Sexualundervisning är inte heller någon ”quick fix”. Många smittas inom äktenskapet. Man måste arbeta livslångt och med maktobalanser mellan kvinnor och män, säger Rosemary.

– Ja, tänk om vi som biståndsgivare ger signalen att äktenskapet är en trygg plats, när verkligheten i själva verket är det motsatta. Allt fler kvinnor får hiv inom äktenskapet, menar Lena Ekroth.

Hur ser framtiden ut?

– PEPFAR kommer finnas kvar och finansieras även efter Bush. Det finns ett så stort tryck, men formen blir en annan. Nästa administration kommer ändra policy. Och när PEPFAR vill ha vår forskning, så ska den stå klar. Det är så vi tänker. Det är därför vi lägger fram vårt material nu, så att vi om 18 månader är redo ”to rock’n roll”, säger Amy Coen.

Kristina Hultman

FAKTA

* PEPFAR: The President’s Emergency Plan For AIDS Relief är USA:s storsatsning på ekonomiskt stöd i kampen mot hiv/aids, malaria och tuberkulos. Över 15 miljarder dollar har gått till 15 fokusländer, främst i Afrika, Asien och Västindien, till hiv-drabbade områden. Endast 20 procent av stödet går till förebyggande åtgärder. Och av det stödet är 20 procent öronmärkt till avhållsamhetsprojekt vilka riktas särskilt mot unga. ”Enbart avhållsamhet” innebär till exempel att pengarna inte kan användas till köp och spridning av kondomer.

Bristen på kondomer är ett enormt stort problem i många aidsdrabbade länder.

** ABC: A=abstain (avstå), B= be faithful (var trogen), C = correct and consistent use of condoms (korrekt och konsekvent kondomanvändning).

*** The Gag rule: År 2000 genomdrev Bush-administrationen ”the gag rule” (gag betyder ungefär att tysta/sätta munkavle på någon, reds anm) vilken får till resultat att yttrandefriheten när det gäller information om abort begränsas. Det är till exempel förbjudet att informera en kvinna som söker vård med önskemål om att få information om abort. ”You are gagged”, du kan inte göra det.

SRHR: En förkortning för sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter och används internationellt inom biståndsarbetet. I de sexuella och reproduktiva rättigheterna, så som de definieras av bland annat FN ingår: rätten till abort, sexualundervisning, god förlossningsvård, frihet från sexuellt förtryck och våld mm.

SRHR i Sveriges Riksdag: Sedan 2001 finns det en särskild SRHR-grupp i riksdagen. Gruppen arbetar för kvinnors rätt till abort och mot ett politiskt och religiöst motstånd mot kvinnors mänskliga rättigheter. På agendan ingår även rätten till sexualundervisning, flickors rätt till information om aids och hur man undviker ofrivilliga graviditeter.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt