Om smärta vid samlag

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Hallå där, Inga-Lill Olsson och Birgitta Örjes Svensson, barnmorska respektive kurator som har skrivit ”Smärta vid samlag. En teambehandling” som är en handbok i hur man behandlar så kallad vestibulit.

Kommentera | 0 kommentarer

Vad är vestibulit?

– Det är en diagnos för ett tillstånd när en kvinna får väldigt ont vid penetrerande samlag. För att samlagssmärta ska diagnostiseras som vestibulit ska fyra kriterier vara uppfyllda; smärta mer än 6 månader, kvinnan ska känna smärta vid penetration, området runt slidöppningen ska vara rodna och det ska förekomma tryckömhet runt slidöppningen, det vill säga göra ont när man trycker med en bomullspinne.

Hur får man det?

– Vad som orsakar vestibulit är fortfarande inte klarlagt. Vestibulit har flera och olika samverkande orsaker. Såväl biologiska, psykosexuella som relationsmässiga.

Vem drabbas, och är det vanligt?

– Hur många som drabbas är oklart, men från ett par procent av alla kvinnor upp till 15 procent. 13 procent av kvinnor mellan 20-29 år har så kallad ytlig samlagssmärta.

Hur kan man få hjälp?

– Kvinnor upp till 23 år kan vända sig till ungdomsmottagningen. Kvinnor över 23 kan vända sig till specialistmottagning så kallade vulvamottagningar. Behandlingsmetoderna skiftar beroende på var i landet kvinnan bor.

– Här på Huddinge ungdomsmottagning arbetar vi efter en teammodell där teamet består av barnmorska, kurator och gynekolog. Kvinnan får träffa båda professionerna barnmorska och kurator vid samma besökstillfälle. Besöket inleds hos barnmorskan, där behandlingen bland annat består av gynekologisk undersökning, information om anatomi och sexualfysiologi. Därefter får man gå till en till kurator. Hos kuratorn fokuseras samtalen på kvinnans situation. Hur har hennes liv, relationer och självbild påverkats av samlagssmärtan?

Varför är det så tyst om detta problem?

– Kvinnorna som vi möter på ungdomsmottagningen och som har samlagssmärta söker inte vård för det. Många kvinnor tycker att det är svårt att själva ta upp problemet. Vår uppfattning är ändå att problemet blir mer och mer uppmärksammat ibland annat frågespalter.

Vad tror ni denna handbok kommer få för effekt?

– Vår handbok är skriven för kollegor som på ungdomsmottagningen möter unga kvinnor med samlagssmärta. Vi har under flera år på Huddinge ungdomsmottagning behandlat kvinnor med samlagssmärta enligt teammodellen. Det har resulterat i att kvinnorna har kunnat ha smärtfria samlag.

– Vår förhoppning är att skriften ska ge kolleger inspiration att arbeta enligt teammodellen och vara ett stöd för dem i mötet med kvinnorna.

Carolina Hemlin

Beställ boken

Smärta vid samlag är skriven av Inga-Lill Olsson och Birgitta Örjes Svensson som båda jobbar vid ungdomsmottagningen i Huddinge. Förordet är skrivet av Christina Rogala och Marianne Göthberg som jobbar på RFSU-kliniken i Stockholm.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt