Rädda världen med porr?

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

”Eat pussy, not pork!” är sajten Vegoporns slogan. De kämpar för djurs rättigheter med hjälp av porr. Nätet öppnar upp nya möjligheter. Men nakenhet och politisk aktivism är egentligen inget nytt, menar Ulf B Andersson.

Kommentera | 0 kommentarer

skärmdumparDet svensk-norska paret Leona och Tommy fick sitt massmediala genombrott när de för några år sedan hoppade upp på scenen under en konsert med det norska rockbandet ”The Cumshots” och hade samlag inför ett par tusen rockfans. Det var deras sätt att marknadsföra FFF, www.fuckforforest.com, ett projekt där porr ska rädda den hotade naturen. Visserligen har FFF haft problem med att få stora miljöorganisationer att ta emot deras pengar, men de uppger att de på ett år fått in 700 000 kronor som nu från deras exil i Berlin används till småskaliga regnskogsprojekt.

På Sensual Liberation Armys hemsida www.sensuallib.com uppmanas besökaren att se på nakenbilder för att rädda världen. Den som vill växla mellan att onanera och skaffa sig kunskaper om växthuseffekt och vad vi kan göra för att rädda världen kan växla mellan till exempel länkarna www.indienudes.com och www.worldchanging.com. Och den som intresserar sig för lustfylld onani kan med fördel studera projektet www.beautifulagony.com.

Hos Sensual Liberation Army finns också länkar till vänstersidor som Common dreams där besökaren uppmanas att demonstrera mot Bushs krigspolitik och till organisationer som Reportrar utan gränser. Och självklart finns ett arkiv över politisk aktivism som har kombinerats med nakenhet.

På www.vegporn.com kombineras matrecept där kött är bannlyst med sex, och budskapet är ”Eat pussy, not pork!” och länkar finns till sexualupplysningssidan scarleteen.

Så hur har denna ”rädda världen med porr”-trend uppstått? Brukar inte veganer vara vänsterradikala porrmotståndare?

Nja, om man tittar på historien så går nakenhet och politik ganska väl ihop. Sidor som kombinerar sex, inte bara med lust, utan också med radikal politik kan ses som en fortsättning på 68-andan, där sexualiteten skulle befrias och där nakenheten användes vid protestaktioner. Ett nutida exempel är det onani-maraton för välgörenhet som hålls varje år i San Fransisco.

Men det går också att ana influenser från personer som den marxistiske psykoanalytikern Wilhelm Reich som såg människors frigjorda sexualitet som ett sätt att motverka totalitära idéer.

Ulf B Andersson
Medlem i Ottars redaktionsråd

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt