Utredning om lagen om könstillhörighet klar

Publicerad 2007-04-04 | Uppdaterad 2010-04-20

Kommentera | 0 kommentarer

SVERIGE. Den lag som reglerar transsexuellas (och i viss mån även intersexuellas) könsbyten instiftades 1972, och börjar bli gammal. Många kritiserar även att den är diskriminerande. Sveriges förra regering ansåg att lagen var i behov av att moderniseras och tillsatte därför en utredning för att se över lagens syfte och funktion.

”Könstillhörighetsutredningen” lämnade sitt betänkande den 19 mars i år och har undersökt hur lagen tillämpas, om lagens krav ska finnas kvar eller om nya krav ska tillföras. I uppdraget ingick bland annat att ta hänsyn till rådande attityder i samhället och att anlägga ett genusperspektiv.

18-årsgränsen blir kvar

Utredningens slutsatser är både kritiserade och välkomnade av representanter från hbt-samhället. Den nuvarande – och av RFSL kritiserade – 18-årsgränsen för könsbytesoperation föreslås finnas kvar. Inga förändringar föreslås heller av den på senare tid uppmärksammade och kritiserade medicinska behandlingen av intersexuella barn. Det vill säga barn som föds med oklart kön. Dessa barn genomgår i regel plastikkirurgisk behandling för att se mer normala ut. Kritiker menar att barn inte ska opereras när inga hälsoskäl föreligger.

Bland nyheterna finns krav på bortoperation av könskörtlarna vid könsbyte. Den gamla lagen kräver enbart sterilisering. Utredaren Lars Göran Abelson slår fast att personer inte ska kunna reproducera sig i det ”gamla” könet. Detta, menar kritiker, tyder på en skärpning av en redan konservativ syn på kön och reproduktion. Utredningen föreslår dock att ägg och spermier ska kunna bevaras utifall en person som genomgått könsbyte senare i livet vill skaffa barn.

Kravet om att vara ogift slopas

Mer välkomnade förslag är att det tidigare kravet att man måste vara ogift för att genomgå könskorrigerande behandling slopas. Vid könsbyte föreslås att äktenskap omvandlas till partnerskap och vice versa.

Utredningen förrslår även att utländska medborgare som varit bosatta i Sverige mer än ett år ska kunna genomgå könskorrigerande behandling.

Könstillhörighetsutredningen har överlämnat sitt betänkande till socialminister Göran Hägglund (kd). Det är inte klart i dagsläget om eller när den går ut på remiss till berörda organisationer.

Henrik Hirseland

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/4 2007

Tina Nevin.

Sex som könsstympad kvinna – hur funkar det?

Smärtor, lidande och korrigerande operationer. Den senaste tiden har kvinnlig könsstympning åter hamnar i fokus. Vid det årliga FN-mötet för...

Läs mer
 
 

En västafrikansk framgångssaga – Senegal har vinnande koncept för att avskaffa könsstympning

Där lagstiftning – liksom otaliga organisationer – gått bet, har föreningen Tostan lyckats. De har sedan starten 1997 fått mer än 1600 byar i...

 

Imamer mot kvinnlig könsstympning

KENYA. Religiösa ledare i nordvästra Kenya har börjat tala om farorna med kvinnlig könsstympning, så kallad FGM (Female Genital Mutilation) på...

Artiklar och reportage

Hitta rätt