”Det saknas politiskt ledarskap i abortfrågan”

Publicerad 2008-11-06 | Uppdaterad 2010-01-06

Är politikerna i Europa rädda för folket – eller är det makten inom den katolska kyrkan som skrämmer?
– Politikerna har anammat linjen att katolska kyrkan talar för alla katoliker, men det stämmer inte, säger Jon O'Brien, generalsekreterare för organisationen Catholics for Choice.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Jon O'Brien

Under flera år har politiker och olika organisationer arbetat för att lyfta fram frågor om sexuella rättigheter och hur olika svårt det är att få till exempel abort inom EU, och på andra platser i världen.

I Malta, Polen och på Irland är det förbjudet med abort och i många länder hänvisar läkare till samvetsklausuler vilket begränsar tillgången.

Ofta förklaras oförmågan att lyfta fram reproduktiva rättigheter till att katolska kyrkan har inflytande över, och kopplingar till, makten i länder som Polen, Spanien, Nicaragua med flera.

Jon O´Brien arbetar för att ge de katoliker som stödjer rätten att bestämma över sin sexualitet en röst i debatten.

Han är bosatt i USA, men född irländare och har tidigare arbetat för Irlands familjeplaneringsorganisation, och blev då bland annat gripen av polisen för att han distribuerade kondomer.

Hur ser du på möjligheterna att flytta fram positionerna för abortfrågan i EU och Europa?

– Vi står inför ett viktigt avvägande. Det kan gå åt båda hållen. Antingen avancerar vi framåt baserat på den europeiska konsensustanken.

Men i finansiellt hårda tider är det lättare att förlora sin generositet, och tanken att en kvinna som blir oönskad gravid ”får skylla sig själv” får fotfäste, vilket förstärker bilden av en underklass av arbetslösa, ansvarslösa ensamma mammor.

– Jag hoppas inte frågan blir använd som i USA – som ett sätt skilja människor åt.

Hur ser du på att EU dragit ned på sitt stöd till familjeplaneringsorganisationer?

– Vi måste jobba hårdare. Världens regeringar lever inte upp till sina åtagande vad gäller internationella överenskommelser som Kairodeklarationen.

– Det är också en ny generation som inte har den historiska kopplingen till att inte ha tillgång till abort, preventivmedel med mera. Det är inte längre politiskt heta frågor. Men det har heller aldrig, till exempel i Irland, funnit något starkt politiskt ledarskap för att driva frågorna, och på så sätt har politikerna svikit människorna.

Har det civila samhället också svikit människorna med sin försiktighet?

– Det är en intressant fråga. Men nej, jag tror det handlar mer om att konservativa krafterna i Irland, och på andra platser haft mer pengar för att driva frågor om sexuell och reproduktiv hälsa, och att de flesta organisationer är ideella verksamheter.

Är det katolska kyrkans fel?

– Nej, det är politikerna som misslyckats. Att de inte vågat visa ledarskap utan valt att lyssna på toppskiktet inom katolska kyrkan, som till exempel i Polen. Men den katolska hierarkin är inte samma sak som alla troende katoliker. Jag tror det skapar en trötthet hos människor, vi röstar, men så gör ändå politikerna som de vill. Men i slutändan är det ändå vi, folket som har makten, och våra röster som är avgörande.

Ylva Bergman
Bild: Carolina Hemlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 6/11 2008

Bild på nakna män med Ur funktion-skylt

Penisproteser utan funktion

Från och med 1 januari kan transsexuella män i Stockholm få tillgång till penisproteser utan kostnad via landstinget. Det finns bara ett problem –...

Läs mer
 

Artilkar/reportage/notiser

Hitta rätt