Kris i Nicaragua – Ortega tystar kvinnorörelsen

Publicerad 2008-11-06 | Uppdaterad 2010-01-06

006 totalförbjöds abort i Nicaragua. Sedan dess har kvinnorörelsen utsatts för hård press av regeringspartiet, och civila samhället utsätts för razzior och hot.
– Daniel Ortega vill tysta de kritiska rösterna, säger Sofía Montenegro, känd nicaraguansk journalist och feminist.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från demonstration i Nicaragua.

För två år sedan fick Nicaragua världens hårdaste abortlagstiftning efter att de forna revolutionärerna i sandinistpartiet (FSLN) lierat sig med katolska kyrkan och avskaffat alla undantag i den redan strikta abortlagstiftningen.

Sedan dess har situationen för kvinnorörelsen blivit allt svårare. Kulmen kom i mitten av oktober i år när kvinnorättsorganisationen MAM och tankesmedjan CINCO utan förvarning besöktes av polis och åklagare som tog med sig deras bokföring och datorer. Bakom MAM och CINCO finns två av Nicaraguas mest kända journalister, Sofía Montenegro och Carlos Fernando Chamorro. De har utstått en brutal medial smutskastningskampanj de senaste månaderna.

Sofía Montenegro, som själv tidigare var medlem av FSLN, har kallats barnamördare, CIA-agent och korrupt imperialist i regeringstrogna medier. Hon menar att smutskastningen riskerar att övergå i våld, och att det finns en hotbild mot henne och andra inom det civila samhället.

– Om repressionen ökar ytterligare, och mycket tyder på det, så kommer nästa steg bli att de stänger MAM:s kontor och sätter oss i fängelse, säger Sofía Montenegro.

Kvinnorörelsen har länge varit en av de starkaste sociala rörelserna i Nicaragua. Flera av organisationerna har sitt säte i huvudstaden, men basen utgörs ofta av fattiga kvinnor på landsbygden.

– Situationen är ännu svårare för dem, de löper större risk och har mindre möjlighet att försvara sig, säger Sofía Montenegro.

Ortega anmäld för sexuella övergrepp

Förutom rent politiska motiv med syfte att splittra det civila samhället anses president Daniel Ortegas agerande också vara en hämnd mot kvinnorörelsen, för deras inblandning i fallet med hans styvdotter Zoilamérica Narváez, som för tio år sedan anmälde honom för våldtäkt och sexuellt utnyttjande under 20 års tid.

Åtalet lades dock ner med hänvisning till att brottet var preskriberat. Zoilaméricas mor Rosario Murillo tog sin mans parti och är i dag presidenthustru med mycket stort inflytande över regeringens politik.

Svenska Forum Syd anklagas för brott

Med allt mer uppskruvat tonläge anklagas organisationer som arbetar med rättighetsfrågor och demokrati för att företräda ”imperialistiska krafter” och motarbeta Daniel Ortega och hans regering. En lång rad internationella organisationer, där särskilt Forum Syd och brittiska Oxfam pekas ut, anklagas för att begå olagliga handlingar genom sitt stöd till bland annat MAM och CINCO. Bakgrunden är att MAM är ett nätverk som saknar juridisk person, och Forum Syd och Oxfam har därför gett stöd till deras arbete genom CINCO. På liknande sätt har mängder av organisationer i Nicaragua arbetat i åtskilliga år, utan att myndigheterna tidigare haft några synpunkter.

Kvinnorättsorganisationen MAM utsattes nyligen för en razzia. Samtidigt anklagas den svenska biståndsorganisationen Forum Syd för brottslig verksamhet för sitt stöd till kvinnorörelsen.

– Det här får stora konsekvenser för vårt arbete i Nicaragua, säger Hélène Jeansson, chef för utvecklingssamarbetet på Forum Syd, som genom sitt jämställdhetsprogram arbetar för kvinnors rättigheter i Nicaragua.

Hon fanns själv på plats i Nicaraguas huvudstad Managua när Forum Syd nyligen på uppmaning av myndigheterna lämnade över nära 100 000 dokument för granskning.

– Det som sker är mycket allvarligt. Hela utrymmet för det civila samhället kringskärs, säger Hélène Jeansson.

Hon betonar att Forum Syd samarbetar med myndigheterna, och ännu har inga formella brottsanklagelser framställts.

Honduras kvinnominister avgick i protest

Situationen i Nicaragua har uppmärksammats internationellt från flera håll. EU uttryckte nyligen oro över trakasserierna mot enskilda organisationer, och organisationen Reportar utan gränser har i ett uttalande skarpt kritiserat smutskastningskampanjen mot Carlos Fernando Chamorro och Sofía Montenegro. Häxjakten på feminister har även väckt ont blod i flera latinamerikanska länder – Honduras kvinnominister avgick i protest mot Daniel Ortegas närvaro vid ett möte i landet tidigare i höst, och i andra länder har man krävt att han vägras inresetillstånd.

Sofía Montenegro uppmanar svenska feminister att visa sitt stöd genom att skriva brev till Nicaraguas regering, eller till MAM som sedan vidarebefordrar dem.

– Sveriges regering kan också påverka genom att protestera, och använda sin röst i EU, säger Sofía Montenegro.

 

Vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde har uppmärksammat situationen i Nicaragua, och frågade nyligen utrikesminister Carl Bildt vilka åtgärder han kommer att vidta för att försvara de hotade organisationerna. Carl Bildt har ännu inte svarat på frågan.

Stor oro för fusk kommande kommunalval

Nicaragua håller kommunalval den 9 november. Nyligen publicerade fyra ex-presidenter från Latinamerika och USA, däribland fredspristagaren Jimmy Carter, ett öppet brev till Daniel Ortega där man uttryckte farhågor om den demokratiska utvecklingen i Nicaragua inför valet. Daniel Ortega har vägrat bjuda in internationella valobservatörer, och många befarar nu att valet inte kommer att gå rätt till.

– Vi fruktar att de förbereder omfattande valfusk för att ta hem segern, och risken finns att detta kommer att leda till oroligheter. Folk kommer att protestera, säger Sofía Montenegro.

Text: Sara Bergfors
Bild: MAM

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 6/11 2008

Bild på nakna män med Ur funktion-skylt

Penisproteser utan funktion

Från och med 1 januari kan transsexuella män i Stockholm få tillgång till penisproteser utan kostnad via landstinget. Det finns bara ett problem –...

Läs mer
 

Artilkar/reportage/notiser

Hitta rätt