Lesbisk eller mormon – Pamela fick välja kärleken eller kyrkan

Publicerad 2008-11-06 | Uppdaterad 2010-01-06

Hennes hjärta tillhörde en kvinna. Hennes tro tillhörde Mormonkyrkan. När relationen med flickvännen kom ut tvingades hon välja.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en ensam kvinna vid en tjärn.

Pamela Abramsson stoppar in en snusprilla under läppen och tar en klunk av sitt kaffe. Två av de saker hon inte fick göra för bara några år sedan. Då var det inte heller tillåtet för henne att älska och åtrå kvinnor. Pamela föddes in i och uppfostrades enligt mormonkyrkans tro:

Bild på Pamela– Homosexualitet är en synd enligt kyrkan. Man får ha homosexuella tankar men inte utleva dom, säger hon och blickar ut genom fönsterrutan, som är täckt av duggregn.

Under hela sitt liv hade Pamela fått en viss bild inpräntad av hur livet skulle levas för att undvika "synd". Ett liv fyllt av olika regler och förhållningssätt. Regler som hon egentligen aldrig ifrågasatte eller trotsade.

Inte förrän hon som ung tonåring låg i sin säng och med stor fascination läste böcker i smyg som handlade om älskande kvinnor:

– Jag kände mig skyldig, som om jag porrsurfade. Folk gör det, men det är inte riktigt politiskt korrekt, säger hon.

Nyfikenheten vann över synden

Där, bland de "förbjudna raderna och orden" kunde hon för första gången känna igen sig. Och hon kände sig inte heller ensam med sina lustar. Samtidigt var det jobbigt och hon hoppades att känslorna skulle gå över. Hon hade ju lärt sig att homosexualitet var en synd.

Men nyfikenheten på tjejer blev allt starkare, och Pamela sökte sig till ett gaycommunity på nätet, där hon började chatta med en tjej. Hon blev Pamelas första stora kärlek, vid 18 års ålder:

– Det kändes så självklart eftersom jag var så förälskad. Samtidigt var jag lite dumdristig och naiv. Jag levde som i en bubbla med henne, säger hon och ler lite försynt åt minnet.

Pamela ställdes tidigt inför dilemmat om vad hennes församling skulle säga om hennes kärlek. Och vad hennes troende familj och vänner skulle tycka. Hon visste hela tiden att hon inte levde "rätt".

– Så länge man inte har sagt att man är lesbisk, så är man inte det för andra. Därför kändes det läskigt att behöva ändra en "falsk sanning" som andra tror om en. Och vad det dessutom kunde innebära för mig, säger hon.

Inte välkommen som medlem längre

Hennes familj accepterade Pamelas sexuella läggning utan några större problem. Men Mormonkyrkan såg henne inte med lika blida ögon. När hennes förhållande blev offentligt kallades hon till ett möte där hon fick tala med en högt uppsatt man inom kyrkan som hon hade stort förtroende för.

– Han sa att jag var tvungen att be om förlåtelse för mina synder för att få stanna kvar. Och att jag inte var välkommen som medlem i kyrkan längre om jag inte följde deras regler, säger Pamela med ett stort allvar i blicken.

Bild på kvina vid vatten.Pamela utstrålar både mod och viljestyrka och hennes blick är klar och intensiv. Hon fortsätter berätta med ett lika stort allvar i rösten.

– Det var ett jobbigt beslut, men samtidigt inte ett svårt val. Jag lät dem utesluta mig ur kyrkan. Jag stod för min "synd" eller som jag kallar det – min kärlek. Jag var så kär i min tjej att jag visste att jag gjort rätt, säger hon.

Vännerna tog avstånd från familjen

Under den första tiden var separationen från mormonerna både ångestladdad och fylld av en känsla av svek från kyrkans sida.

– Det skavde liksom i själen, säger hon lite ledsamt.

Många av Pamelas vänner tillhörde mormonkyrkan och en efter en slutade de att ringa. De flesta tog avstånd från hennes familj. Men Pamelas mamma gick självmant ut ur mormonerna för att stödja sin dotters livsval.

Idag är det åtta år sedan Pamela blev utesluten ur mormonkyrkan. Efter separationen från den började hon sakta men säkert ändra inställning till de normer som hon levt efter tidigare. Hon har bland annat sex, snusar och dricker alkohol. Och lever som stolt lesbisk.

– Jag känner mig sviken av mormonkyrkan men jag tycker inte illa om dem. Jag hade nog fortfarande tillhört dem om jag inte vore lesbisk, säger hon eftertänksamt.

Pamela har fortfarande en tro, men hon vill inte tillhöra någon religiös sammanslutning. Bland annat tror hon på att varje människa ska leva för sig själv och inte låta någon annan bestämma över en.

– Egentligen handlar det om att tänka på sig själv. I slutändan finns det ingen annan som tackar en för de val man har gjort, förutom en själv, säger hon och stoppar in en ny prilla.

Text: Petra Kjellström
Bild: Emma Mattsson

FAKTA Mormonkyrkan

Ett religiöst samfund grundat av Joseph Smith 1830 i USA. Medlemmarna kallas Sista Dagars Heliga men ofta även mormoner som följd av sin tro på Mormons bok.

Mormoner tror på Jesu Kristi evangelium, på hans liv, försoning, död och uppståndelse. Människan är "samevig" med Gud och samfundet hävdar att vi människor har ett liv före livet här och nu.

Antalet medlemmar beräknas till ca 10 miljoner i ca 160 länder. I Sverige har man ca 9 000 medlemmar och den första svenska församlingen grundades 1850.

Mormonerna förbjuder användandet av följande ämnen: Tobak, alkohol, kaffe och svart och grönt te samt illegala droger.

En man och en kvinna får ha ett sexuellt förhållande endast om de är gifta med varandra.

Abort tillåts endast inom ramen för vissa strikta regler och omständigheter.

Det är inte tillåtet att utöva homosexualitet.

Källa: Nationalencyklopedi

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 6/11 2008

Bild på nakna män med Ur funktion-skylt

Penisproteser utan funktion

Från och med 1 januari kan transsexuella män i Stockholm få tillgång till penisproteser utan kostnad via landstinget. Det finns bara ett problem –...

Läs mer
 

Artilkar/reportage/notiser

Hitta rätt