Kvinnor på toppen i Sydamerika – Ottar rapport har träffat presidentkandidaten Blanca Ovelar

Publicerad 2008-04-07 | Uppdaterad 2010-01-08

Blanca Ovelar är Paraguays första kvinnliga presidentkandidat någonsin. Den 20 april går hon till val. Men diskussionen kring kön är en ”icke-fråga” i landet.
– För mig spelar det ingen roll att Blanca är en kvinna, säger taxichauffören Ramiro.

Kommentera | 0 kommentarer
Blanca Ovelar

– För bara några år sedan hade det här varit otänkbart.

Det säger Blanca Ovelar, presidentkandidat för det regerande colorado-partiet, när vi träffas i hennes kontor i huvudstaden Asunción. Att en kvinna är presidentkandidat i Paraguay och dessutom står god chans att vinna är något helt nytt.

Ovelar själv förklarar förändringen med den våg av nya kvinnliga presidentkandidater och presidenter som har dragit fram över södra Sydamerika. 2005 vann Michelle Bachelet det chilenska presidentvalet och så sent som i höstas blev Kristina Kirchner Argentinas första valda kvinnliga president. Den motkandidat som fick flest röster var också en kvinna.

– Detta har visat för den paraguayanska befolkningen att kvinnor kan bli presidenter, säger Ovelar.

Varje seger viktig

line bareroLine Bareiro, genusanalytiker på den paraguayanska organisationen Centrum för dokumentation och studier, håller med och menar att särskilt Bachelet har varit viktig.

– Hon var skild, ateist och skapade en jämställd regering. Hon symboliserar förändring i Latinamerika.

Blanca Ovelar använder både Bachelet och Kirchners framgångar som argument för att rösta på henne. Kanske, menar Bariero, kan de ge henne några nya kvinnliga väljare – samtidigt som hon riskerar att förlora de mest konservativa skikten i sitt eget parti.

Fördel att vara kvinna, spår journalister

Men för folk på gatan tycks kön inte vara någon valfråga. Detta trots att Paraguay är ett av de mest ojämställda länderna i Sydamerika.

– För mig spelar det ingen roll att Blanca är en kvinna, säger taxichauffören Ramiro.

– Hon var en bra minister.

Ingen av de på gatan men inte heller någon av de journalister som jag frågar tror att det är någon nackdel för Blanca att vara kvinna. De menar tvärtom att det kan vara en fördel.

– En enkätundersökning visar att de flesta väljarna föredrar en kvinnlig president framför en manlig, säger Line Bareiro.

Om Blanca Ovelar vinner presidentvalet handlar det istället om inställningen till korruption. Paraguay är ett av världens mest korrupta länder och för många väljare tycks det viktigaste vara att presidenten inte är korrupt. Även om inte Ovelar har misstänkts för korruption menar många människor att hon inte kommer att undvika misstankar som president för colorado-partiet, ett parti som dessutom haft makten sedan den paraguayanska diktaturen 1959.

Många tror kvinnor är fria från korruption

Ovelar beskrivs som en tekniker och outsider som kommer att vara beroende av de mer erfarna politikerna för att kunna regera.

– Blanca hade varit en alldeles utmärkt oppositionskandidat, menar Bareiro.

Flera av de personer jag talar med på gatan hävdar dock att hon inte kan vara korrupt eftersom hon är en kvinna. Idealiseringen av kvinnor gäller även präster och det kan vara en förklaring till att Ovelars främsta motståndare är en före detta biskop.

Men varken Blanca Ovelar eller Argentinas president Kristina Kirchner kan beskrivas som feminister. Uppkomsten av allt fler kvinnliga presidenter handlar snarare om en samhällsförändring som gör det möjligt.

– Det faktum att en kvinna är presidentkandidat är oerhört viktigt. Det skapar större möjligheter att debattera jämställdhetsfrågor och ställa henne till svars.

Det säger Lilian Soto, jämställdhetsanalytiker och medförfattare till en bok om diskrimination i Paraugay.

– Men det är inte säkert att jämställdheten ökar bara för att en kvinna blir president och Blanca Ovelar har inte visat att hon tänker föra en jämställdhetspolitik, fortsätter hon.

Tagit krafttag mot diskriminering

Line Bareiro är mer positiv. Enligt henne har Ovelar fört upp frågor om diskriminering på den politiska dagordningen. Under sin tid som utbildningsminister drev hon igenom ett förbud mot enkönade offentliga skolor och när 3 000 manliga studenter demonstrerade mot beslutet åkte ministern själv dit för att argumentera. Bareiro ger också exempel på när hon skickade en skolrektor för att arbeta i en organisation för hiv-positiva, efter en anmälan om trakasserier mot en hiv-positiv elev. Själv menar Ovelar det finns mycket diskrimination i Paraguay.

– Jag har exempel från skolor där kvinnliga elever har kandiderat till ordförandeposten i elevrådet och då rektorerna – ibland kvinnliga rektorer – har ringt till flickans föräldrar och försökt dem att övertala henne att ta tillbaka sin kandidatur eftersom ”det är en uppgift för pojkar” .

Men samtidigt som hon säger sig vilja arbeta för jämställdhet ger hon en väldigt konservativ bild av sin framtida politik. Paraguay har idag en kvoteringslag om 20 procent, men som i praktiken inte ens når upp till tio. Trots det menar Blanca Ovelar att det inte behövs någon förändring.

– Jag tror inte att kvotering är det bästa sättet att nå förändring, säger hon och menar att den låga andelen kvinnor i parlamentet inte är ett akut problem.

Våld mot kvinnor viktiga fråga – men abortförbudet blir kvar

Hon tänker inte heller skapa en jämlik regering.

– De bästa ska få möjlighet. Om de är män eller kvinnor spelar ingen roll.

Det enda förslaget hon lagt handlar om våld mot kvinnor. Under de senaste tio åren har 170 kvinnor mördats av sina män och 6,5 procent av kvinnor mellan 15-44 år uppger sig ha blivit våldtagna med penetration och Ovelar säger att det är den viktigaste frågan för jämställdhet.

– Jag kommer att ha utbildningskampanjer för att minska våld mot kvinnor och jag kommer även skapa fler institutioner dit utsatta kvinnor kan vända sig, säger hon.

Hon lovar även mobila kliniker som ska ut till landsbygdens kvinnor för att hålla utbildningar kring sexualitet. Men någon ny abortlag kan det inte bli fråga om, trots att illegala aborter tillhör de främsta anledningarna till att kvinnor i fertil ålder dör.

Maria Pettersson

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 7/4 2008

Vietnamesisk flicka

Allt för en pojke

I Vietnam börjar nu fenomenet med ”försvunna flickor” bli ett problem. Fler och fler vietnameser gör abort om de väntar en flicka och FN:s...

Läs mer
 

 • Bild från ett dansgolv

  En killes bekännelse

  Om en kille tafsar på en tjej på krogen är det en självklarhet att hon ska säga ifrån. Men vad händer när tjejer går över gränsen för vad som är ok?...

  Vaginor mot våld

  I USA är V-Day en jättegala med kändisar som Oprah Winfrey, Jessica Alba och Jane Fonda. Även i Stockholm drar Vaginadagen stor publik, förra...

 • Stadsgata på kvällen

  Vad händer med EU:s nya konstitution?

  Nu återstår bara den irländska folkomröstningen innan nya EU-konstitutionen, det så kallade Lissabon-fördraget, kan skrivas under av alla...

  Ungt par

  Vem bestämmer över din kropp?

  I slutet av april arrangerar RFSU en europeisk konferens om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. Bland annat presenteras en unik kartläggning...

 • Person vid mur

  Samtal om sex gav bättre relationer

  Sex sågs inte som särskilt viktigt när RFSU började arbeta med Meby behandlingshem 2006. Ungdomarna var förbjudna att ha sexuella relationer på...

  Blanca Ovelar

  Kvinnor på toppen i Sydamerika

  Blanca Ovelar är Paraguays första kvinnliga presidentkandidat någonsin. Den 20 april går hon till val. Men diskussionen kring kön är en ”icke-fråga”...

 • Olympiska ringar

  Ahdyar enda afghanska kvinnan i OS

  AFGHANISTAN. – Gud gav samma rättigheter till män och kvinnor, därför bryr jag mig inte om vad de säger, berättar den 19-åriga 1 500 metersprintern...

  Kors

  Kyrkokris i Kenya – homofob ärkebiskop hoppar av stor konferens

  KENYA. Vart tionde år samlas 800 anglikanska biskopar och ärkebiskopar från hela världen för den stora så kallade Lambethkonferensen där frågor...

 • Chile förbjuder akut-p-piller

  CHILE. Chile är ett av de få länder där abort är förbjudet under alla omständigheter, även vid våldtäkt eller när kvinnans liv är i fara....

  ”Fel röster får höras”

  I förra numret av Ottar rapport publicerade vi olika röster kring sexköpslagen, både för och emot. Det har väckt reaktioner. Här svarar nätverket...

Hitta rätt