70 procent av läkarna vägrar utföra abort

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2010-01-06

I vintras stormade poliser in på abortkliniker, och under parlamentsvalet ropade högerkrafter på inskränkt aborträtt. Men hur är läget i Italien bortom rubrikerna? Ottar Rapport har fått en pratstund med Mirella Parachini, gynekolog och abortläkare.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Mirella Parachini

Mirella Parachini har arbetat som gynekolog sedan 1983. Hennes första anställning var på AIED, Association for Demographic Education, en familjeplaneringsorganisation som kämpade för kvinnors rättigheter till sina egna kroppar, i en tid då det fortfarande var förbjudet att marknadsföra eller informera allmänheten om preventivmedel. Efter flera år som anställd på olika organisationer som haft kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa i fokus arbetar hon nu på ett sjukhus i Rom.

Aborter blev tillåtna 1978, men det finns fortfarande en brist på vårdpersonal när det kommer till att genomföra dem.

– I Italien finns en samvetsklausul som gör att människor som arbetar inom vården kan vägra att utföra vissa ingrepp, som abort, på grund av religiositet, säger Mirella Parachini och berättar att många avstår också för att slippa handskas med den fortfarande kontroversiella abortfrågan.

– Omkring 70 procent av gynekologerna nekar att utföra abort med hänvisning till samvetsklausulen, i de södra delarna är samma siffra 90 procent.

Kyrkans grepp om makten

Att abort fortfarande är en omdebatterad fråga i Italien säger Mirella Parachini beror på den katolska kyrkans makt och inflytande i det italienska samhället. Kyrkan har starka allierade i den politiska klassen.

– Ibland känns det som att katolska parlamentsledamöter, även de från vänstern, är mer konservativa än vissa av de vettiga prästerna.

Hon berättar att en framstående journalist krävde att FN skulle utfärda ett krav på moratorium för aborter på samma sätt som man tidigare gjort för avrättningar (det vill säga ett stopp för alla aborter innan det kunnat fastslås att de aborterade fostren inte lider av ingreppet) och att kyrkan genast ställde sig bakom kravet.

– Det som är positivt är att så pass många demonstrerade för rätten till abort i vintras, men det finns också en utbredd diskussion där man vill tillskänka även ett embryo mänskliga rättigheter och därigenom förbjuda aborter.

Läkare ber abortvänliga kollegor om hjälp

Tidigare i år fick Mirella Parachini klä skott i vissa tidningar. Det påstods att hon blivit avlyssnad av polis som hört henne uppmana abortsökande kvinnor, som varit gravida längre än de tillåtna tolv veckorna, att söka sig till privata kliniker i Spanien. Det var lögner alltsammans.

– Faktum är att jag aldrig ens blivit förhörd av polis, säger hon.

Mirella Parachini tillhör en minoritet läkare som utför aborter, vilket innebär att hon och de andra kollegor som inte åberopar samvetsklausulen måste arbeta mer och hårdare än sina arbetskamrater.

– Men du kan inte föreställa dig hur många av dem som kommer och ber om hjälp för att vi ska ta hand om deras patienter…

Anna Hellgren

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt