Attack mot Sarajevos queerfestival

Publicerad 2010-01-06 | Uppdaterad 2010-01-06

Åtta personer skadades när huliganer gick till fysisk attack vid invigningen av Sarajevo Queer Festival i Bosnien. Efter en dag fick festivalen gå under jord.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på festivalposter

Bosnien är ett starkt homofobiskt land, och när Sarajevos queerfestival skulle invigas den 24 september möttes den av massivt motstånd. En grupp unga män försökte bryta sig in i festivalens lokaler och skrek homofobiska och religiösa slagord. Trots att polisen var på plats skadades åtta personer.

När invigningen fortsatte fick inte ens media tillträde, och festivalen gick först under jord och ställdes sedan in, tidigare än beräknat. Den skulle enligt planerna varat i fyra dagar.

Arrangör är organisationen Q, som arbetar för homo-, bisexuella och transpersoners rättigheter i Bosnien. Sarajevo Queer Festival är en kultur- och konstfestival med debatter, filmvisningar, utställningar och performances.

Motståndet mot homosexuella stort

Motståndet mot festivalen och mot hbt-personer har varit öppet och uttalat från flera håll redan innan den börjat.

– Sjukdomar ska botas och jag stödjer inte deras spridning, sa parlamentsledamot Amila Alikadic-Husovic, enligt nyhetssajten Xtra.

Affischer med texten "död åt homosexuella" kunde ses i Sarajevo i mitten av september. Reaktioner förekom också från muslimska grupper som provocerades av att en gayfestival skulle äga rum under ramadan.

Svetlana Durkovic, ordförande för Q, sade då att de inte skulle låta sig avskräckas av "religiösa extremister":

– Vi förutsåg trots detta inte att reaktionen skulle bli så allvarlig, sade Durkovic senare.

Medlemmar har mottagit dödshot och organisationen har fått lämna sitt kontor. Den bosniska dagstidningen Dnevni Avaz publicerade efter attacken fullständiga namn och födelsedatum på alla de som blev skadade under invigningen.

Queer filmfestival i Ryssland stängd

Även i Ryssland har homofobiska krafter agerat. Fredagen den 3 oktober stängde myndigheterna i S:t Petersburg ner Side by Side Film Festival, den första queerfilmfestivalen som hållits i Ryssland – dagen innan den skulle öppna. Anledningen sades vara "brister i brandskyddet".

Carolina Hemlin
Källor: BBC.com, Xtra.ca, qx.se, Helsingforskommittén

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt