Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2010-01-06

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i världen på Bokmässan i Göteborg.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på paneldeltagarna och scen.

På förmiddagen av bokmässans andra dag samlades RFSU:s "mamma-ambassadörer" Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson för att tala om varför det dör en kvinna per minut i världen – bara för att hon är gravid. Och vad vi kan göra åt det.

Det var ingen glad bild som mötte de drygt femtio i publiken som kommit för att lyssna. En halv miljon kvinnor dör varje år i samband med en graviditet, en förlossning eller en osäkert utförd abort. De flesta av dödsfallen skulle kunna undvikas genom enkla, billiga åtgärder; tillgång till preventivmedel, läkarvård, sexualundervisning och säkra aborter. Men det spelar stor roll var i världen man råkar födas och leva.

Alla tre mamma-ambassadörerna berättade att de antagligen inte hade överlevt sina egna graviditeter om de inte hade haft turen att föda i Sverige.

Det klargör en del av det hemska med barn- och mödradödligheten – att det med relativt enkla medel skulle gå att göra väldigt mycket. I rollen som mamma-ambassadörer för RFSU hoppas Karin, Kattis och Katarina att de kan göra i alla fall något, och få fler att prata om och veta om denna globala katastrof.

Bild på panelen.Jag har blivit väldigt illa berörd och upprörd över hur katolska kyrkan och andra med makt behandlar människor illa, sa Karin Alfredsson (i mitten). T.v. Kattis Ahlström, t. h. Katarina Wennstam.

Våld mot kvinnor blir en ickefråga

Samtalet tog upp frågor makt och våld. Alla var överens om att mödradödlighet är en fråga om makt över och våld mot kvinnor, och om fattigdom. Karin Alfredsson har rest runt mycket i bland annat Afrika, och där sett hur konservativa krafter kan påverka människors liv:

– Jag har blivit väldigt illa berörd och upprörd över hur katolska kyrkan och andra med makt behandlar människor illa.

Även Kattis Ahlström menade att hon ser våldet mot kvinnor och samhällens kontroll av kvinnor som centralt i vad som sker med mödrars hälsa.

Katarina berättade att hon utgår från sitt arbete i Sverige med att studera synen på våldtäkt, men ser också tydliga globala kopplingar i synen på kvinnor.

– Våld mot kvinnor görs ofta till en ickefråga, en kvinnofråga, säger hon.

Hon konstaterade att det går igen även om man tittade på seminariets publik – som nästan uteslutande bestod av kvinnor. Det är kvinnor som engagerar sig i frågor om kvinnors liv – men det är ofta män som har makten.

Wennstam menade att vi måste lyfta fram även männens roll om vi ska kunna sätta frågor om kvinnor och våld högst upp på agendan.

Vad ska vi göra för att minska mödradöden?

Karin Alfredsson konstaterade att det finns väldigt mycket som går att göra. Man vet till exempel att det med relativt små medel går att utbilda så kallade barfotabarnmorskor, vilket ger stora resultat. Karin poängterade också att vi måste sätta saker i ett globalt perspektiv för att vi här i Sverige ska kunna förstå.

Hoppfullt är att saker kan ändras fort – om bara den politiska viljan och resurserna finns! Det har hänt otroligt mycket i Sverige under ganska kort tid, till exempel vad gäller rätten till abort. Om vi kan se det så kan vi också förstå hur mycket som kan göras för att förbättra den globala situationen för mammorna, till exempel genom RFSU:s stöd till ett projekt i Nicaragua som utbildar barnmorskor.

Mycket klokt och argt sades under samtalet. Samtidigt andades mamma-ambassadörerna hopp, för att det finns vissa tecken på att förändring sker, att dödstalen minskar på vissa håll i världen. Men framförallt var budskapet att förändring måste ske. På väg ut från seminariet hördes flera upprörda och förvånade röster över hur situationen kan få fortgå. Många ville också veta vad man kan göra åt det.

Text: Jimmy Mannung
Bild: Carolina Hemlin 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt