Bokmässan 2008: Fejkade orgasmer – succésamtal på bokmässan

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2010-01-06

Vem fejkar orgasm, och varför gör vi det? Salen var knökfull när författarna och sexualupplysare diskuterade den nya boken ”Fejkad orgasm” på bokmässan i Göteborg.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Amanda Mogensen

Stämningen var hög i den fulla seminariesalen när Ottar rapports journalist Anna Hellgren hälsade välkomna till ett samtal om fejkade orgasmer under bokmässan i Göteborg. Redaktörerna för boken "Fejkade orgasmer – vår tids tabu", Susanna Alakoski och Amanda Mogensen, sexualupplysaren Sandra Dahlén och RFSU:s Maria Bergström pratade om hur vanligt det är att man fejkar, vilka som gör det och vad konsekvenserna blir.

"Bussen kommer inte varje gång"

När Alakoski och Mogensen påbörjade arbetet med boken skickade de ut ett massmejl för att fråga hetero- och bisexuella kvinnor och män om de fejkat orgasm, och varför. De fick en överväldigande massa svar, främst från kvinnor.

Av svaren kunde de förstå att detta är något oerhört vanligt och att skälen är oändligt många. Bland annat fejkar man orgasm för att upprätthålla bilden av mannen som hingst, men också för att man hellre vill sova eller kanske för att man lever under ekonomisk stress och har svårt att nå harmoni. Något som upprör Susanna Alakoski är att kvinnor idag fortfarande verkar uppfostras till att tycka att det är okej att man som tjej inte alltid får orgasm:

– En kvinna som var mycket aktiv inom kyrkan skrev till mig att i kyrkan "fejkar man allt" men att hon själv aldrig fejkat en orgasm. Däremot, skrev hon, "kommer inte bussen varje gång". Kvinnor tycker inte att det är ett problem att inte få orgasm, medan det för män är en självklarhet.

Omgärdat av skam

Enligt Sandra Dahlén behöver det inte alltid vara ett så stort problem att fejka en orgasm:

– Man kanske inte alltid orkar, det är en smart väg att slippa undan ett jobbigt snack. Man gör det för att få det överstökat lite snabbt helt enkelt.

Men, sa hon, om man sätter det i system riskerar man att hamna i ett dåligt mönster.

– Många kvinnor har en relation till att fejka men det är något man inte pratar om, det finns en skam runtomkring det.

Maria Bergström, som ansvarar för RFSU:s frågelåda på nätet, sa att om man tiger om problemet kommer det att kvarstå.

– Det finns en viss syn på vad en orgasm är i en heterorelation. Trots att vi haft femtio års obligatorisk sexualundervisning i skolan skriver många kvinnor till frågelådan att de inte kommer som "riktiga" kvinnor, och då menar de via penetration, inte klitorisstimulans.

 

Homosexuella mer nöjda

Är det kanske ett problem framför allt i heterosexuella relationer? Undrade Anna Hellgren, varpå Sandra Dahlén sa att området är relativt outforskat men att de undersökningar som gjorts visar att homosexuella kvinnor är mer nöjda med sitt sexliv än heterosexuella. Hon hade själv frågat runt bland homosexuella kvinnor hur de såg på fejkade orgasmer och här finns ytterligare en problematik.

– Samhällets syn på homosexuella har länge varit negativ, något som många homosexuella internaliserat. Synen på att man är "fel" från början kan försvåra orgasmen i sig, menade hon.

Börja tala om känslor tidigt

Anna Hellgren tyckte avslutningsvis att boken berättar en ganska sorglig historia, som handlar om att de som har sex med varandra inte kommunicerar öppet och ärligt. Varför pratar inte människor med varandra? Och vad kan man göra för att förbättra kommunikation, undrade hon. Sandra Dahlén och Maria Bergström tryckte på en ökad öppenhet. Trots allt har kvinnors orgasmer blivit viktigare genom åren. Att börja prata med barn tidigt och lära dem att ge uttryck för sina känslor är en väg att gå.

– Sexualitet är inte så enkelt, det behöver barn också få veta, sa även Susanna Alakoski.

Text: Anna Knöfel Magnusson
Bild: Carolina Hemlin

Bilden: Amanda Mogensen, en av redaktörerna för boken om fejkade orgasmer.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt