Kaliningrad vänder hiv-krisen

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2010-01-06

I ryska Kaliningrad rasade hivepidemin bland ungdomar. Men vändningen kom – under 2007 smittades ingen under 18 av hiv. Hur gjorde de? Ottar rapport har träffat dem som vet.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på två tjejer från Sovetsk.

Shamilya Sharipova och Victoriya Osherova är två 16-åriga tjejer från Sovetsk, en liten stad på gränsen till Litauen 12 mil norr om staden Kaliningrad. De säger att ryska ungdomar saknar bra och saklig upplysning och information om sexuell hälsa och välkomnar den nya ungdomsmottagningen som öppnat i staden. Med RFSU som samarbetspartner har sex ungdomsmottagningar startats runt om i länet. Efter ett par års arbete börjar nu resultaten att synas.

– Förut fanns det ingenstans vi kunde vända oss, bara till varandra, men vad får man för svar då? Och med föräldrarna kan man inte prata om sådana saker, säger Victoriya Osherova, och fortsätter:

– De har en moral som de grundat i sin uppväxt, det är ju länge sedan. Därför är det jätteviktigt att det finns specialister som kan svara på våra frågor.

Shamilya Sharipova fyller i:

– På nätet kan man hitta information om hur man går ner i vikt till exempel, men den individanpassade får man på ungdomsmottagningen, därför är det så viktigt att sådana finns.

Ungdomsmottagningar prioriteras inte

Bild på Natalia TrapeznikovaNatalia Trapeznikova (bilden) är psykiatriker på ungdomsmottagningen i staden Sovetsk. Hon möter upp på den enkla kliniken, som just blivit två rum kort och nu delas med kommunens ambulanspersonal. För dem som frivilligt arbetar för att ungdomar ska ha rätt till information och rådgivning kring sin sexuella och reproduktiva hälsa är detta vardag. Hälsosektorn i Ryssland är numera vinstdrivande, och kommunerna skär ner på det de kan. Ungdomsmottagningarnas verksamhet är inte inkomstbringande, därför ligger de långt ner på listan när kommunerna prioriterar.

– Vi hade stora problem med hiv-smitta bland de unga, och höga aborttal för unga kvinnor. I skolan saknas det sexualundervisning, överhuvudtaget saknade de unga forum för att samtala kring frågor om sexuell hälsa. Därför drog vi igång vårt center, säger Natalia Trapeznikova.

Ungdomsmottagningen i Sovetsk är, trots den spartanska lokalen och neonljuset i det flagnande taket, mysigt inredd. Här finns fullt med affischer på väggarna och broschyrer som ligger omlott på ett bord. Inför uppstarten gjorde de studiebesök på svenska ungdomsmottagningar.

– I Sverige lärde jag mig att ungdomsmottagningen ska vara mysigt inredd och inbjudande. Därför har jag ansträngt mig för att vår mottagning ska likna de svenska.

Lyckosamt projekt ska nu avslutas

I maj i år samlades de organisationer som jobbat med projektet från Ryssland och Sverige för att summera och avsluta det långa samarbetet. Man har hållit utbildningar i till exempel sexualitet och sexuellt våld, utvecklat metoder för sexualundervisning och rådgivning.

Arbetet har från första stund bedrivits i hård motvind, och Kaliningrads utbildnings- och hälsoministerier har i olika omgångar dragit sig ur samarbetet då personer med andra agendor försökt sätta käppar i hjulet.

Den svenska regeringen har under samma period trappat ner biståndet till Ryssland, och projektet måste nu sluta i förtid. Men, man har under de två år som arbetet pågått ändå nått framgångar ingen trodde var möjliga från början.

Alexandra Potapova från hälsoministeriet som varit projektsamordnare på den ryska sidan säger:

– Vi satte från början upp ett stort mål och det är svårt att mäta resultat efter bara ett par års arbete. Men vi kan ändå se att vi är på god väg att lyckas. Mellan 2006 och 2008 har vi inte haft ett enda nytt inrapporterat fall av hiv bland unga under 18 år!

Bild på Svetlana MiloserdovaSvetlana Miloserdova från ungdomsmottagningen i Chernyahovsk blev inspirerad av studiebesöket i Sverige: "Filten som man lägger på tjejen i gynstolen blev ett sådant uppvaknande för mig."

Mer utbildning behövs – men Sverige avvecklar biståndet

Förutsättningarna och motivationen för att göra arbetet finns nu i hög grad, men vidareutbildning i olika metoder och teoretisk kunskap skulle varit nödvändigt för att göra de verksamma ännu mer professionella.

Det indragna svenska biståndet slog nu undan fötterna för en sådan utveckling:

– Ju fler tillfällen vi får att mötas och byta erfarenheter desto bättre, så det här var helt klart ett avbräck i arbetet. Och den uteblivna kunskapsinhämtningen drabbar ju de unga i förlängningen.

Alexandra Potapova tycker ändå att de nått viss framgång eftersom staten uppenbarligen påverkats av arbetet. Nu finansierar till exempel hälsoministeriet ungdomsmottagningarnas lokaler.

Svenska metoder var ögonöppnare

För Irina Shalaginova, som är nyutexaminerad psykolog och har arbetat med ungdomar på universitetet i Kaliningrad, var resan till Sverige en ögonöppnare:

– Jag fick en massa känslomässiga intryck i Sverige när jag såg hur ni gör. Det var ett möte mellan det verkligt professionella och det mänskliga. I mitt arbete träffar jag många äldre ungdomar som fullständigt saknar den mest grundläggande informationen om sexualitet. Det är ett absolut måste att höja deras kunskapsnivå, säger hon.

Svetlana Miloserdova från ungdomsmottagningen i Chernyahovsk tog också intryck av värmen i den svenska modellen:

– Den här filten som man lägger på tjejen i gynstolen blev ett sådant uppvaknande för mig. Att man ska hålla tjejen varm och skyddad i den ganska utsatta situationen var något vi aldrig skulle ha tänkt på här.

Från Gusevs ungdomsmottagning kommer Andrej Ermilov, han är i 40-årsåldern och arbetar framför allt med unga män. Han säger att eftersom han själv inte visste någonting om sexualitet när han växte upp, och situationen inte har förändrats mycket, så vet förmodligen få unga idag något heller. Därför är det enormt viktigt att skapa forum för killar att prata.

– De vill verkligen veta och kunskapen om att information finns tillgänglig på ungdomsmottagningen sprids i allt större utsträckning.

Ska tjejer ha kondom med sig?

Natalia Trapeznikova på ungdomsmottagningen i Sovetsk anser också att behovet att nå ut till unga män är stort. Tyvärr har det visat sig vara svårt. I Sverige såg hon att det är bra att ha manlig personal till killmottagningar, och det saknas i Sovetsk.

Nu söker hon medel från de lokala hälsomyndigheterna för att ta in en manlig konsult och hoppas att det blir så under 2009.

Hon visar några bilder av en grupp ungdomar som samlats efter en skoldag tillsammans med henne. De ser skeptiska ut, kliar sig i ögonen och är oengagerade. På nästa bild, tio minuter senare har stämningen förändrats. En 4-hörnsövning har påbörjats med frågeställningen: Ska tjejen ha kondom med sig? Alla killar har placerat sig i ja-hörnet och alla tjejer i nej-hörnet. De pratar och vevar med armarna.

– Diskussionen gick plötsligt inte att få stopp på, alla pratade vilt i sina hörn och jag fick avbryta dem ibland för att påminna om reglerna som gäller vid värderingsövningar.

En annan stor framgång är att flickorna som kom till mottagningen från början var tysta och blyga, nu får personalen nästan hejda dem i deras diskussioner.

– Nu gäller det också att få dem att ändra beteenden, vilket många är fullt redo för.

Text och bild: Anna Knöfel Magnusson

Bild på Andrej och Irina

Andrej Ermilov (bilden) som arbetar med unga män önskar att ungdomsmottagningarnas verksamhet skulle finansieras ur den federala budgeten. Arbetet har bedrivits i hård motvind, och Kaliningrads utbildnings- och hälsoministerier har i olika omgångar dragit sig ur samarbetet.

Irina Shalaginova (bilden) har engagerat sig som terapeut vid universitetet i Kaliningrad stad. Hon säger att det bland äldre ungdomar också finns ett skriande behov av kunskap om sexualitet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt