Bokmässan 2008: Sexualpolitik i 75 år – hur långt har vi kommit?

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2010-01-06

Vilka framsteg har gjorts sedan RFSU bildades för 75 år sedan? Idéhistorikern Lena Lennerhed och författaren Susanna Alakoski diskuterade frågan på Bokmässan.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på paneldeltagarna.

Hur långt har vi kommit i samhället när det gäller frågor om sexualitet, och vad finns det kvar att jobba med? Det pratade Lena Lennerhed och Susanna Alakoski om på bokmässan i Göteborg. Ottars chefredaktör Ylva Bergman ledde samtalet.

Lena Lennerhed menade att den största framgången som gjorts i Sverige på området är att de sexuella rättigheterna har ökat.

– Vi har framför allt fått tillgång till lagliga och säkra aborter. Och tillgång till rådgivning och preventivmedel. Sexualiteten som en plats i människors liv har fått ett erkännande.

De som skrev brev till RFSU på 1930-talet var öppna, men inte samhället runt omkring dem. Det saknades – sa Lennerhed – en diskussion om sexualitet. Idag förstår samhället att sexualitet också är politik och inte bara en hälsofråga.

– Ta frågan om homosexualitet som ett exempel. Här har framstegen gjorts pö om pö. RFSL bildades 1950, men inte förrän på 1970-talet fick vi en politisk rörelse som var arg, som drev homosexuellas rättigheter framåt. Demonstrationer utanför Socialstyrelsen gjorde till exempel att sjukdomsklassificeringen försvann.

Många kvinnor fejkar orgasm

Kampen går ganska långsamt, konstaterade Ylva Bergman, inte förrän 2008 kommer boken "Fejkade orgasmer – vår tids tabu", som berör ett sedan länge skamfyllt område. Varför har det dröjt?

– Det har länge fnissats åt fejkade orgasmer, sa Susanna Alakoski.

– I filmer till exempel, många minns nog restaurangscenen i "När Harry mötte Sally". Men ingen har på allvar berört området. Och jag tycker det är sorgligt att flickor uppenbarligen fortfarande uppfostras till att orgasmen är något man kan vänta på, svarade Susanna Alakoski, som är en av redaktörerna till boken.

Många kvinnor fejkar av olika skäl orgasmer. Många är dessutom villiga att avstå från dem, och det är belagt med skam och skuld att tala om det. Det är ett problem.

Fokus på männens njutning

Att mannen ska tillfredsställas, men kvinnors njutning inte "finns" är en syn och inställning som råder på många ställen och i många kulturer i världen, fortsatte Ylva Bergman. Det talas många gånger inte alls om kvinnors njutning, och kvinnor ger upp sin egen sexualitet för att fokusera enbart på mannens njutning. När kan man se att detta förändrades i Sverige?

Enligt Lena Lennerhed är det svårt att säga exakt, men från 1920-talet och framåt syns en vändning, då börjar det skrivas om kvinnors njutning.

– På 1920-talet tog radikala läkare upp kvinnors orgasmer eller snarare avsaknaden av dem. Man skrev om frigiditet och så kallad könskyla. Det bidrog till en diskussion om att kvinnor faktiskt också var förmögna till orgasm.

Lena Lennerhed välkomnar Susanna Alakoskis bok som också gör det möjligt att belysa en mängd saker, framför allt marginaliseringen av kvinnor.

– Att man avstår från orgasmer eller fejkar dem har med synen på kön att göra. Samlaget är slut när mannen fått sin orgasm. Men det hänger också ihop med den prestationskultur som vi lever i idag, självklart ingår sexualiteten där också. Att inte klara av att prestera i sängen blir då självklart något man inte snackar om.

Abort ett stort tabu

Lika tabubelagd är abortfrågan. Aborter är också förknippade med misslyckande. Lena Lennerhed menade att det finns mycket kvar att göra för att uppnå ett klimat där kvinnor inte behöver skämmas för att ha genomgått abort. Och Susanna Alakoski uppmanade RFSU att skriva en bok om kvinnors olika skäl för att göra abort:

– Det finns tusentals skäl till att kvinnor fejkar orgasm och säkert lika många för att göra en abort. Det är viktigt att lyfta fram dem.

Text: Anna Knöfel Magnusson
Bild: Carolina Hemlin

Bilden: Idag förstår samhället att sexualitet också är politik och inte bara en hälsofråga, sa Lena Lennerhed (mitten). Till vänster Ylva Bergman och till höger Susanna Alakoski.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 8/10 2008

Bild på kvinna med barn.

EU minskar stödet till familjeplanering i utvecklingsländer

Att få ned mödradödligheten i världen är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen. Trots det har EU:s medlemsstater dragit ner på stödet till...

Läs mer
 
Bild på Karin Alfredsson
 

Hon gör fiktion av verkligheten

Karin Alfredsson, författare, journalist och mamma-ambassadör, har precis kommit ut med den hyllade dokumentärthrillern "Kvinnorna på 10:e...

Bild på paneldeltagarna och scen.
 

Bokmässan 2008: Mamma med risk för ditt liv

Mamma-ambassadörerna Kattis Ahlström, Katarina Wennstam och Karin Alfredsson höll ett engagerat samtal om vikten av att minska mödradödligheten i...

Artiklar och reportage

 

Ställ högre krav på uppföljning – Sveriges ambassader prioriterar inte sexuella rättigheter

För snart tre år sedan antogs Sveriges internationella politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR-politiken). Sverige blev ett...

 

Transsexuella Diane vann diskrimineringsmål

USA. En tidigare chef över en specialstyrka inom amerikanska armén blev nekad jobbet som terroristanalytiker på Kongressbiblioteket i Washington för...

Hitta rätt