”En assistent ska inte vara moralpolis”

Publicerad 2010-06-14 | Uppdaterad 2010-06-15

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Om brukaren vill ha hjälp med något under tiden, som att äta chips, eller använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok för brukare och assistenter om sex och relationer.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på ett naket par.

– Assistenter idag vågar inte prata om sex, säger Veronica Svensk. Hon är projektledare för En hemlighet känd av många, ett treårigt projekt som ska bryta tabun kring sex och människor med funktionshinder. Hon har arbetat med frågor om sex och samlevnad inom Förbundet för unga rörelsehindrade och har själv funktionshinder och behöver assistans dygnet runt.

Det finns en bild i samhället av att människor som har rörelsehinder inte är sexuella, menar hon. Den föreställningen ska projektet råda bot på. Inom projektet ska en metod- och handbok skrivas för assistenter och brukare, workshops hållas, och utbildning ges för kursledare och föreläsare.

– Det måste gå att tala om för en assistent att man behöver hjälp med något. Om assistenten inte vill hjälpa till med att rulla på en kondom, vad händer då? säger Veronica. Kondomsituationen måste vara utredd innan den inträffar, men när? Det kanske inte är något som brukaren vill ta upp under anställningsintervjun. Att berätta om sina sexuella preferenser för en okänd person som kanske inte ens ska anställas kan kännas för utlämnande.

”Hur mycket skulle du som personlig assistent kunna hjälpa till vid sex? Trä på en kondom?”Veronica Svensk

Under arbetet med metod och handboken har Veronica konstaterat att det knappt finns någon litteratur om assistenter och sexualitet. Assistenten måste självklart frågas om den vill hjälpa till vid sex, samtidigt, menar hon, har alla rätt till sex. Kniviga situationer kan uppkomma och hon och kastar ut några exempel till publiken:

– Hur mycket skulle du som personlig assistent kunna hjälpa till vid sex? Trä på en kondom?

Här hördes en hel del jakande svar från RFSU-medlemmarna som lyssnade på Veronicas föredrag under temadagen Sex och funkis. Det var inte lika många som svarade ja när hon frågade om de kunde tänka sig att stanna kvar under samlaget för att röra på personernas höfter. Veronica berättar om en assistent som inte blygs att hjälpa till under sex:

– Jag kan gärna hålla i sexhjälpmedel, bara jag slipper ha raffset på mig, hade hon sagt. Och Veronica betonar att det handlar om inställning, assistenten ska inte delta i sexet, bara fylla en funktion, som ett par extra armar.

Genom assistans har Veronica haft både kokosbollskrig och vattenkrig med sin man, en assistent ska inte vara en moralpolis, menar hon. Vad en assistent kan och vill hjälpa till med varierar oerhört, och det är viktigt att bryta tystnaden kring sex och funktionshinder.

Linda Israelsson

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 15/6 2010

Bild på ett äldre par.

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd. Alltid villig. Pressen att prestera kan bli stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar.

Läs mer
 
Bild på Mbuyiselo Botha.
 

”Mina döttrar ska kunna gå på stan utan att bli våldtagna”

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Mbuyiselo Botha är frontfigur i landets mansrörelse och anser att nya manlighetsideal måste skapas.

Bild från ett G8-möte
 

Ingen abort på toppmötet i Kanada

För första gången någonsin ska ett G8-möte – där världens rikaste länder samlas – fokusera på mödradödlighet. Men abort kommer inte att nämnas, det stoppas av Kanada.

Bibiana Aído.
 

Yngst i Spaniens regering – och kontroversiell

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, hon tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld.

Mårten Schultz.
 

Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen. Vi frågade juristen Mårten Schultz om Sverige kommer gå samma väg som Storbritannien.

Alexander Alvina Chamberland
 

Queera utopier

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom festivalen Queertopia i Norberg.

Bild på ett naket par.
 

”En assistent ska inte vara moralpolis”

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Och om brukaren vill ha hjälp med att använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok i ämnet.

Hitta rätt