Ingen abort på toppmöte

Publicerad 2010-06-14 | Uppdaterad 2010-06-15

För första gången någonsin ska ett G8-möte fokusera på mödradödlighet – men abort kommer inte att nämnas. Anledningen stavas Kanada. Just när världen vant sig av med George W. Bush och hans munkavleregler för bistånd dyker Kanada upp som den ”fria” världens bromskloss.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från ett G8-möte.G8-ländernas ledare i Italien 2009.

Det började ju annars så bra – med anledning av de åtta millenniemål som ska vara uppfyllda senast 2015 bestämde Kanada att världens mäktigaste stater skulle ägna sig lite extra åt mödradödlighet under det kommande G8-mötet. På toppmötet den 25-26 juni träffas åtta av världens mäktigaste länder för att diskutera globala problem. Men under inga omständigheter kommer landet att låta rätten till säkra aborter vara en del av diskussionerna, trots att det är en av de viktigaste faktorerna för att minska mödradöden i världen. Till en början tänkte man inte ens prata om preventivmedel och sexualupplysning eftersom, med Kanadas utrikesminister Lawrence Cannons ord, ”mötets syfte är att rädda liv”. Efter kritik backade Kanada, och såväl preventivmedel som säkrare sex plockades bort från toppmötets svarta lista.

Men trots massiva protester från högdjur som Hillary Clinton och regeringsföreträdare för både Frankrike och Storbritannien håller Kanadas konservativa regering fast vid sin ståndpunkt om att inte tala om säkra aborter. Inga hjälpinsatser som G8-länderna enas om ska gå till organisationer som arbetar med eller för säkra aborter.

Beslutet för långtgående konsekvenser. En diskussion om säkra aborter under ett G8-möte skulle till exempel kunna knuffa EU i en riktning bort från de senaste årens låsningar i abortfrågan och biståndet.

Kanadas beteende är inte bara djupt beklagligt – varje år dör 70 000 kvinnor till följd av osäkra aborter – det är svårt hycklande. Sedan mer än 20 år tillbaka har landets kvinnor tillgång till säkra aborter, en praktik man nu vill hindra kvinnor i mindre ekonomiskt gynnade länder tillgång till. Beslutet blir än mer illa eftersom det handlar om ett cyniskt inrikespolitiskt spel: Kanadas konservativa minoritetsregering fruktar att partiets kärnväljare, högerkristna utanför storstäderna, kommer att vända dem ryggen om G8-mötet skulle medföra en kanadensisk debatt om aborträtten – där regeringen skulle tvingas försvara den.

Istället väljer man, i strid med all medicinsk expertis, att underteckna indirekta dödsdomar för tusentals kvinnor vars liv den kanadensiska befolkningen slipper bekanta sig med.

Anna Hellgren
Bild: Wikipedia  Commons

FAKTA G8 – världens mäktigaste möts

G8-länderna består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA. Gruppen har ingen formell makt, men deras beslut och åsikter spelar stor roll för andra länder och tunga organisationer som Världsbanken och Internationella valutafonden.

Mötena har alltmer tagit karaktär av att dra upp riktlinjer för stora globala problemlösningar, förra årets möte i Italien avhandlade till exempel klimatförändringarna. Under mötena finns även EU representerade i form av kommissionens ordförande samt ordförandelandets ledare.

Mötet hålls i år i Kanada, 25–26 juni.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 15/6 2010

Bild på ett äldre par.

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd. Alltid villig. Pressen att prestera kan bli stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar.

Läs mer
 
Bild på Mbuyiselo Botha.
 

”Mina döttrar ska kunna gå på stan utan att bli våldtagna”

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Mbuyiselo Botha är frontfigur i landets mansrörelse och anser att nya manlighetsideal måste skapas.

Bild från ett G8-möte
 

Ingen abort på toppmötet i Kanada

För första gången någonsin ska ett G8-möte – där världens rikaste länder samlas – fokusera på mödradödlighet. Men abort kommer inte att nämnas, det stoppas av Kanada.

Bibiana Aído.
 

Yngst i Spaniens regering – och kontroversiell

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, hon tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld.

Mårten Schultz.
 

Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen. Vi frågade juristen Mårten Schultz om Sverige kommer gå samma väg som Storbritannien.

Alexander Alvina Chamberland
 

Queera utopier

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom festivalen Queertopia i Norberg.

Bild på ett naket par.
 

”En assistent ska inte vara moralpolis”

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Och om brukaren vill ha hjälp med att använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok i ämnet.

Hitta rätt