Queera utopier

Publicerad 2010-06-12 | Uppdaterad 2010-06-15

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom sommarfestivalen Queertopia, i år med akter som amerikanska hiphopparna Yo Majesty! och tyska Chicks on speed.

Kommentera | 0 kommentarer
Alexander Alvina Chamberland.Alexander Alvina Chamberland. Var med och tävla om biljetter till Queertopia i Norberg längst ner på sidan!

Hej Alexander, vem är du?

– Först och främst är jag aktivist. För mig är det rätt självklart att det inte finns något viktigare i livet än att göra vad en kan för att skapa ett bättre samhälle. När jag organiserar klubbar och demonstrationer eller skriver dikter och blogginlägg, gör performances och annat så sker det utifrån ett aktivistiskt, anarkoqueerfeministiskt perspektiv. Annars skulle det, enligt mig, tappa sitt värde.

– Konst för konstens skull tycker jag är ganska ointressant. Så länge vi lever i en värld med fattigdom, rasism, klassklyftor och heteropatriarkat så tänker jag inte sluta kämpa för ett endaste ögonblick.

Du har ett förflutet som språkrör för Grön Ungdom. Hur ställer du dig till partipolitik idag?

– Partipolitik är i sig ett elitistiskt system, där en säger att en har rätt att bestämma över andra människor. Ett representantstyre är inte särskilt demokratiskt, utan det enda som är demokratiskt är om folket har makten – på riktigt. Alltså inte kapitalet, inte politikerna, och inte storföretagsamhetens medier, som idag. No gods, no masters, no politicians, no ownership. Och, för att koppla det hela till queerfeminism – no monogamy.

– När det gäller queerfrågor finns det inget parti idag som på allvar hotar uppdelningen i ”män” och ”kvinnor”, utan snarare handlar det om att tala om hbtq-personer som en minoritetsgrupp.

Hur ser ditt engagemang ut?

– De senaste åren har jag engagerat mig främst genom att skriva, arrangera Queertopiafestivalen och den feministiska klubben ”Don’t be Quiet Start a Riot” samt inom nätverket Hardqueer – Intersektionell Solidaritet, där vi bland annat genomförde Sveriges första queera husockupation i november. Tomma hus är allas hus!

– Queertopia som jag är med och arrangerar är en aktivistisk och queerfeministisk version av Roskildefestivalen och Europas första queera musikfestival med camping! Vi arbetar aktivistiskt på alla plan, trotsar mansdominansen och de kapitalistiska hierarkierna i musikvärlden, bjuder in ett flertal solidaritetsorganisationer och autonoma nätverk för att hålla seminarier och bokbord, anordnar utbyten med hbtq-personer från Bosnien och Litauen och låter all eventuell profit gå till organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter i länder där homosexualitet idag är förbjudet.

Hur ser din egen utopi ut?

– Jag vill se ett samhälle där vi ständigt ifrågasätter och tar itu med strukturer, hierarkier, normer och orättvisor, där vi inser att vi alla är en del av ett kollektiv, en helhet, inte individer i våra egna små egobubblor. För att detta ska bli möjligt tror jag att vi måste ha en värld som inte längre baseras på pengar och den privata äganderätten.

Emil Åkerö

FAKTA Queertopia

Festival i Norberg i Västmanland 22-25 juli 2010.

VINN BILJETTER!

Tävla och vinn! Ottar lottar ut 2 exklusiva biljetter till Queertopia, värda 600 kronor styck. Skicka ett e-post till ottar@rfsu.se och skriv ”Queertopia” i ämnesraden senast den 18 juni så drar vi två lyckliga vinnare innan midsommar!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 15/6 2010

Bild på ett äldre par.

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd. Alltid villig. Pressen att prestera kan bli stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar.

Läs mer
 
Bild på Mbuyiselo Botha.
 

”Mina döttrar ska kunna gå på stan utan att bli våldtagna”

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Mbuyiselo Botha är frontfigur i landets mansrörelse och anser att nya manlighetsideal måste skapas.

Bild från ett G8-möte
 

Ingen abort på toppmötet i Kanada

För första gången någonsin ska ett G8-möte – där världens rikaste länder samlas – fokusera på mödradödlighet. Men abort kommer inte att nämnas, det stoppas av Kanada.

Bibiana Aído.
 

Yngst i Spaniens regering – och kontroversiell

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, hon tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld.

Mårten Schultz.
 

Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen. Vi frågade juristen Mårten Schultz om Sverige kommer gå samma väg som Storbritannien.

Alexander Alvina Chamberland
 

Queera utopier

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom festivalen Queertopia i Norberg.

Bild på ett naket par.
 

”En assistent ska inte vara moralpolis”

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Och om brukaren vill ha hjälp med att använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok i ämnet.

Hitta rätt