Seriemördarinspiration

Publicerad 2010-06-12 | Uppdaterad 2010-06-15

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från utställningen

Det är strax innan stängning och ljudet av en poplåt ekar i ett glesbefolkat Göteborgs konstmuseum, Musiken letar sig fram bakom ett skynke, där ett titthål leder in till videoinstallationen När lammen tystnar. Som en replik till scenen ur filmen med samma namn dansar konstnären Sonja Nilsson till tonerna av Q Lazzarus Goodbye Horses. I filmen dansar seriemördaren Buffalo Bill i kvinnokläder på samma sätt. Sonja Nilsson såg När lammen tystnar för första gången som 14-årig pojke när de skulle diskutera gott och ont i konfirmationsgruppen.

– När jag tänkte tillbaka kom jag ihåg scenen där Buffalo Bill dansar och hur jag med fasa tänkte: Är det sådan jag kan bli av min önskan att vara tjej?

– För mig handlade det om att gestalta ett personligt mardrömsscenario. När jag såg filmen igen förvånades jag över hur lätt det faktiskt var att känna sympati för Buffalo Bill.

Även innan Sonja Nilsson blev kvinna handlade flera av hennes verk om gestaltning av kön, ofta med henne själv som objekt. Hon växte upp i Veberöd, utbildade sig på konsthögskolan Valand i Göteborg och har på senare år bott i Berlin. Nu lever hon i San Francisco med sin fru och deras ettårige son.

– Det var bra för mig att lämna Sverige, menar Sonja. Både Kreuzberg i Berlin och Mission District i San Francisco är mångkulturella områden med en fantastisk blandning av människor. Den intensitet och öppenhet som finns där saknar jag i Sverige.

Anders Annikas

”När lammen tystnar” visas på Alma Löv Museum utanför Sunne, öppet dagligen 5 juni-22 augusti.

Två aktuella filmer om transpersoner

Marcus Lindeens dokumentär Ångrarna gick nyligen upp på bio och kommer så småningom också att TV-visas. I ett öppenhjärtigt samtal möter vi Orlando Fagin och Mikael Johansson – två män som bytt kön, men ångrat sig.

Nicole Kidman har huvudrollen i The Danish Girl – en spelfilm om Lili Elbe, som var den förste mannen att opereras till kvinna. Svenske Lasse Hallström regisserar och premiären beräknas till början av 2011.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 15/6 2010

Bild på ett äldre par.

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd. Alltid villig. Pressen att prestera kan bli stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar.

Läs mer
 
Bild på Mbuyiselo Botha.
 

”Mina döttrar ska kunna gå på stan utan att bli våldtagna”

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Mbuyiselo Botha är frontfigur i landets mansrörelse och anser att nya manlighetsideal måste skapas.

Bild från ett G8-möte
 

Ingen abort på toppmötet i Kanada

För första gången någonsin ska ett G8-möte – där världens rikaste länder samlas – fokusera på mödradödlighet. Men abort kommer inte att nämnas, det stoppas av Kanada.

Bibiana Aído.
 

Yngst i Spaniens regering – och kontroversiell

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, hon tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld.

Mårten Schultz.
 

Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen. Vi frågade juristen Mårten Schultz om Sverige kommer gå samma väg som Storbritannien.

Alexander Alvina Chamberland
 

Queera utopier

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom festivalen Queertopia i Norberg.

Bild på ett naket par.
 

”En assistent ska inte vara moralpolis”

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Och om brukaren vill ha hjälp med att använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok i ämnet.

Hitta rätt