Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

Publicerad 2010-06-15 | Uppdaterad 2010-06-15

Sedan 1 april är det förbjudet i Storbritannien att köpa sex av någon som tvingats till prostitution. I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen för regeringen. Ottar Rapport frågade juristen, bloggaren och sexköpsdebattören Mårten Schultz om Sverige ska följa Storbritanniens exempel.

Kommentera | 0 kommentarer
Mårten Schultz.Mårten Schultz är jurist och bloggare.

 

Borde Sverige också ha strängare straff för sexköp av traffikingoffer?

– Alltså, personligen, ur ett allmänpolitiskt perspektiv, är jag skeptisk mot strängare straff för frivilliga sexköp, det vill säga där den som säljer sex – oavsett kön – gör det av egen fri vilja. Däremot ser jag gärna strängare straff när det kommer till människohandel för sexuella ändamål.

Hur menar du då?

– Att det skulle vara en särskilt kriminell omständighet om jag gav en smutsig man tusen spänn innan han släppte in mig i en lägenhet där det uppenbart fanns någon som utsatts för traffickingbrott. Då skulle det vara uppenbart att det här handlade om människohandel, och jag skulle få ett strängare straff eftersom jag rimligen borde ha insett det.

Skulle det inte bli svårt att fälla människor, det finns ju ganska många anledningar, som hot om utvisning, för människor som utsatts för trafficking att inte berätta vad de varit med om?

– Det är ju såklart en utredningsfråga, och i dagsläget är det alls inte säkert att vi skulle klara av fall som de. Det skulle till exempel krävas kompetensutveckling för rättssystemet, och kanske att man samarbetar djupare med till exempel Migrationsverket. Jag tror det har funnits en övertro i Sverige på att man genom nuvarande lagstiftning avskräcker och förhindrar trafficking.

Vad tror du att det beror på?

– Återigen, det är min egna personliga åsikt, men jag är av uppfattningen att sexköpslagen vilar på en moralisk och kanske också paternalistisk grund. Det finns såklart förståeliga skäl till delar av moralismen, men därmed inte sagt att det är en problemfri inställning.

Tror du vi framöver kan få en lag som förbjuder tjänster av offer för människohandel – oavsett om de säljer sex eller syr skor?

– Det är kanske möjligt. Men risken är att den lagstiftningen i så fall urvattnas om vi inte ser någon skillnad mellan att utnyttja någon som arbetskraft på ett bygge eller att slå vederbörande till marken och sedan våldta honom eller henne.

Anna Hellgren
Bild: Rikard Westman

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 15/6 2010

Bild på ett äldre par.

Äldre män vill ha närhet – inte bara sex

Stenhårt stånd. Alltid villig. Pressen att prestera kan bli stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar.

Läs mer
 
Bild på Mbuyiselo Botha.
 

”Mina döttrar ska kunna gå på stan utan att bli våldtagna”

I Sydafrika våldtas en kvinna var 26:e sekund. Mbuyiselo Botha är frontfigur i landets mansrörelse och anser att nya manlighetsideal måste skapas.

Bild från ett G8-möte
 

Ingen abort på toppmötet i Kanada

För första gången någonsin ska ett G8-möte – där världens rikaste länder samlas – fokusera på mödradödlighet. Men abort kommer inte att nämnas, det stoppas av Kanada.

Bibiana Aído.
 

Yngst i Spaniens regering – och kontroversiell

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, hon tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld.

Mårten Schultz.
 

Ska sexköp av traffickingoffer ge strängare straff?

I slutet av juni presenteras utvärderingen av den svenska sexköpslagen. Vi frågade juristen Mårten Schultz om Sverige kommer gå samma väg som Storbritannien.

Alexander Alvina Chamberland
 

Queera utopier

Hallå där Alexander Alvina Chamberland, queeraktivist och en av hjärnorna bakom festivalen Queertopia i Norberg.

Bild på ett naket par.
 

”En assistent ska inte vara moralpolis”

Ska en personlig assistent fixa porrfilm? Och om brukaren vill ha hjälp med att använda sexhjälpmedel, vad händer då? Veronica Svensk skriver en handbok i ämnet.

Hitta rätt