Äktenskap – för alla

Publicerad 2008-11-04 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU har länge kämpat för att alla, oavsett sexuell läggning, ska ha rätt att ingå äktenskap.

Nu har det har från flera håll påståtts att RFSU skulle stödja kristdemokraternas och vissa religiösa samfunds strävan att diskriminera människor utifrån vem de är förälskade i.

Bakgrunden är frågan om könsneutrala äktenskap. RFSU förespråkar ett system där staten sköter myndighetsutövningen och de religiösa samfunden tar hand om det konfessionella*.

Det är såklart roligt att många tycker som vi. Men RFSU:s ståndpunkt har nu tagits som ursäkt för att föra fram förslag där ordet äktenskap ska trollas bort ur lagparagraferna. Syftet är att beröva ordet dess juridiska betydelse så att bara en religiös innebörd kvarstår, och att därmed göra gällande att det är förbehållet heterosexuella par.

Detta står RFSU inte bakom. Därför skriver vi i dag en debattartikel i Aftonbladet där vi klargör vår ståndpunkt i äktenskapsfrågan.

– Vi vill absolut inte att det ska finnas två olika ord för äktenskap beroende på vilka det är som gifter sig. Att radera ordet äktenskap i äktenskapsbalken bara för att homofober ska få fortsätta att diskriminera samkönade par är uteslutet, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

RFSU:s förslag till äktenskapslagstiftning hittar du i vår debattartikel Avskaffa kyrkornas vigselrätt publicerad på SvD Brännpunkt 29/9 2008.

Följande artikel publiceras idag 14/11 i Aftonbladet "RFSU:s ståndpunkt har blivit  kidnappad".

För mer information, Olle Castelius, pressekreterare, 070-552 00 81, olle.castelius@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt