Bra intentioner – nu fattas bara pengarna

Publicerad 2008-12-01 | Uppdaterad 2009-11-15

RFSU kommenterar Sveriges nya hiv-policy.

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU välkomnar Sveriges nya policy for internationellt arbete med hiv och aids. Men mer pengar behövs för att den inte ska bli en vacker men dammig prydnad i bokhyllan.

– I dag går bara sex procent av Sveriges biståndsbudget till frågor som handlar om människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Den andelen måste upp till minst tio procent, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Sveriges nya hiv-policy har ett tydligt fokus på mänskliga rättigheter och jämställdhet, särskilt sexuella och reproduktiva rättigheter. Utgångspunkten är alla människors rätt till ett tillfredställande och säkert sexualliv utan tvång, våld eller diskriminering med möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Det är utmärkta förutsättningar för ett effektivt arbete för att minska spridningen av hiv.

– Sverige behövs när nästan inga andra biståndsgivare vågar satsa på kontroversiella frågor som unga människors sexliv och tillgång till preventivmedel, inklusive kondomer. Vi måste också stå upp för homo- och bisexuellas och transpersoners rätt att vara fria från diskriminering. Det är få andra biståndsgivare som stöttar organisationer som jobbar utifrån dessa perspektiv, säger Åsa Regnér.

Men om regeringen menar allvar behövs en finansiell prioritering. Regeringen och Sida måste hitta sätt att finansiera både stora aktörer, som UNAIDS och Globala Fonden mot Hiv och aids, samtidigt som mindre organisationer som kan stärka det politiska arbetet på gräsrotsnivå.

– Hälsobiståndet får inte sjunka. Tvärt om behövs mer insatser för att fattiga människor ska tillgång till information och service som kan förhindra könssjukdomar och hiv, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta Olle Castelius, pressekreterare, på 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt