Ett svek mot eleverna

Publicerad 2008-12-03 | Uppdaterad 2009-11-15

Ingen sex- och samlevnadsundervisning på lärarutbildningen.

Kommentera | 0 kommentarer

I dag lämnade regeringens utredare in sin utredning om den nya lärarutbildningen. Det är med stor besvikelse som RFSU konstaterar att sex och samlevnad inte föreslås bli ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen.

– Trots att det varit inskrivet i läroplanen för grundskolan i mer än femtio år har sex och samlevnad aldrig ingått som en fast del av lärarutbildningen. I dag har bara sex procent av de nyutexaminerade lärarna fått någon som helst utbildning i sex och samlevnad. Hur eleverna ska kunna lära sig något som inte lärarna kan är en gåta, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Ett stort antal internationella studier visar på skolans unika möjligheter när det gäller att ge ungdomar verktyg och kunskap att kunna undvika sexuellt överförda sjukdomar, oönskade graviditeter och diskriminering utifrån kön och sexuell läggning.

Det står också klart att sex- och samlevnadsundervisningen måste ske återkommande under en längre period för att ge effekt. Ingen kan då ersätta lärarnas regelbundna och nära kontakt med eleverna.

– Att i det läget inte vilja förse eleverna med de kunskaper de behöver för att kunna fatta kloka och genomtänkta beslut om sin sexualitet är fullständigt obegripligt, säger Åsa Regnér.

Regeringens utredare har sagt att barns och ungdomars kunskap om sex och samlevnad är föräldrarnas ansvar. Men vi vet att många föräldrar inte kan, eller vill, upplysa sina barn om kropp, relationer och sex. Och många barn och tonåringar varken kan, eller vill, tala med sina föräldrar om såna saker.

– Utbildningsminister Jan Björklund (fp) har vid flera tillfällen konstaterat att skolans sex- och samlevnadsundervisning har stora brister, och att detta skulle ses över i utredningen. Det är nu dags för honom att stå för sitt ord och arbeta för att samtliga lärarstudenter får den utbildning de behöver, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta Olle Castelius, pressekreterare, 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt