Europarådet tar ställning för rätten till abort

Publicerad 2008-04-16 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

Europarådets parlamentariska församling har idag antagit en resolution som uppmanar Europarådets samtliga 47 medlemsländer att garantera kvinnor rätten till lagliga och säkra aborter. Det är första gången någonsin som en mellanstatlig europeisk institution antar ett dokument som innehåller uppmaningen att avkriminalisera abort.

– Det här är en stor framgång för alla som kämpar för kvinnors rätt till abort. Ett Europa som tar frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter på allvar måste även garantera kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Resolutionen är inte bindande, den kan alltså inte tvinga något av Europarådets medlemsländer att ändra sin lagstiftning.

– Men liknande initiativ i Europarådet har tidigare legat till grund för införandet av antidiskrimineringslagar och avskaffandet av dödstraffet i Europa. Förhoppningsvis är det här ett steg mot att öka kvinnors makt och inflytande i samhället, i politiken och i arbetslivet, säger Åsa Regnér.

Resolutionen innehåller uppmaningar om att garantera kvinnor rätten och tillgången till lagliga och säkra aborter, preventivmedel och sexualundervisning. Länder i Europa som idag har mycket strikta abortlagar är Polen, Irland och Malta.

För mer information kontakta RFSU:s pressekreterare Joakim Jakobsson: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt