RFSU: Äntligen HPV-vaccin till alla flickor

Publicerad 2008-11-24 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

Socialstyrelsen beslutade i dag att skolhälsovården från och med 1 januari 2010 måste erbjuda vaccin mot livmoderhalscancer till flickor i årskurs 5 och 6.

Det är ett efterlängtat beslut som kommer att rädda många svenska kvinnors liv i framtiden.

– Socialstyrelsens beslut att inte längre låta föräldrarnas inkomst vara det som avgör vem som ska leva och vem som ska dö är bra. Synd att det tog så lång tid innan beslutet kom, det har medfört att det inte gäller förrän om drygt ett år vilket kan betyda 450 nya fall av livmoderhalscancer, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

Livmoderhalscancer är i dag, näst efter bröstcancer, den vanligaste dödsorsaken bland europeiska kvinnor mellan 15 och 44 års ålder. I Sverige får årligen cirka 450 kvinnor livmoderhalscancer. Ungefär 150 av dem dör.

– Vi hoppas nu att landsting och kommun inte väntar ett helt år utan tar saken i egna händer och ser till att vaccinationen erbjuds så fort som möjligt, säger Åsa Regnér.

Nästan samtliga fall av livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus. Vaccin mot detta har konstaterats vara mycket kostnadseffektivt.

Men det är dyrt, det kostar i dag från 1 800 kronor upp till 3 300 kr. Det gör att den framtida hälsan hittills varit en klassfråga. I Danderyd, där medelinkomsten är högst i hela Sverige, såldes över 500 doser förra året. I fattigare Rinkeby/Husby/Tensta såldes bara 13 doser, trots att fler bor där.

– Det allra bästa vore att även pojkarna får vaccinet eftersom viruset även kan orsaka cancer på penis, i ändtarmen och svalget, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta Silvia Ernhagen 0703 34 98 78.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt