RFSU: Ställ inte HPV-vaccin mot kondomanvändning

Publicerad 2008-02-14 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

I debatten om vaccin mot virus som orsakar livmoderhalcancer, HPV-vaccin, har argumentet framförts att en allmän vaccination av flickor skulle kunna leda till en falsk känsla av säkerhet och därmed till sämre kondomanvändande bland unga.

- Ett sådant resonemang håller inte. Motivationen för att använda kondom påverkas troligen inte av ett vaccin som ges så tidigt att ungdomarna ännu inte debuterat sexuellt, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

- Ett införande av HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet ersätter inte preventiva åtgärder för att minska spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar, inte heller behovet av att kvinnor går på cellprovskontroller. Men möjligheten för kvinnor att vaccinera sig mot en allvarlig sjukdom får inte bli en klassfråga, därför anser RFSU att HPV-vaccin borde ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, säger Åsa Regnér.

- Vi vet att en femtedel av alla kvinnor inte kommer till de cellprovskontroller de kallas till. Att införa vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet, och därmed nå alla flickor i skolan, skulle därför vara ett sätt att förbättra deras möjligheter att undvika livmoderhalscancer, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta RFSU:s pressekreterare Joakim Jakobsson: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt