RFSU kommenterar regeringens utrikesdeklaration

Publicerad 2008-02-13 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

– Utrikesministern vill att utrikespolitiken ska främja demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Det är bra. Men han säger ingenting om de kränkningar av kvinnors friheter och rättigheter som pågår i vår närhet. I Östeuropa och i flera av EU:s medlemsländer hindras varje dag människor att bestämma över sina kroppar och sina liv, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

– Sverige har en chans att under ordförandeskapet i EU 2009 ge uppmärksamhet till frågor om sexuella rättigheter. Under ordförandeskapet kan Sverige se till att frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en viktig del av EU säkerhetspolitik, biståndspolitik och arbete med mänskliga rättigheter, i och utanför EU:s gränser, säger Åsa Regnér.

– Regeringen säger att utrikespolitiken ska verka för att EU ska vara en global aktör. Men EU är idag försvagat i frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter av ett fåtal länder som förvägrar människor rätten att bestämma över sina egna kroppar, hälsa och sina liv. Malta, Polen och Irland hindrar EU från att driva en rak och tydlig politik om kvinnors och mäns sexuella och reproduktiva rättigheter i FN och i kontakt med Afrika, Asien och Latinamerika, säger Åsa Regnér.

– Det är bra att utrikesdeklarationen nämner hbt-personers rättigheter. Nu är det viktigt att Sverige driver på dem inom EU. Utrikesdeklarationen tar även upp FN:s resolution 13 25 som fokuserar på kvinnors situation i väpnade konflikter. Nu hoppas vi att regeringen anslår resurser och att fokus blir att motverka sexuellt våld, säger Åsa Regnér.

– Tyvärr missar utrikesdeklarationen helt en av de viktigaste hälsofrågorna i vår tid, nämligen mödradödlighet. Varje minut dör en kvinna för att hon är gravid. Varje minut, året om, i fattiga länder. Det som krävs för att minska mödradödligheten är enkla, billiga åtgärder. Det som saknas är den politiska viljan i världen, säger Åsa Regnér.

– Carl Bildt pekar på att situationen för att uppnå FN:s millenniemål har förbättras. Men för millenniemål fem, som handlar om att minska mödradödligheten, är så inte fallet. De senaste siffrorna från WHO visar att mödradödligheten nästan står stilla och i många fattiga länder går utvecklingen åt fel håll. Detta är inte en fråga för enbart biståndet. Biståndet kan verka för att öka resurserna till åtgärder. Men Carl Bildt måste vara den som står för en modern utrikespolitik där kvinnors situation tas på lika stort allvar som mäns, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta RFSU:s pressekretare Joakim Jakobsson: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt