RFSU uppmanar Carl Bildt och regeringen att höja rösten kring aborträtten

Publicerad 2008-07-01 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

På Irland försöker nu en 14-årig gravid flicka med självmordstankar få åka till England för att göra en abort. En lokal domstol ska behandla fallet denna vecka. På Irland beviljas abort endast om kvinnans liv är fara.

I Rumänien och Polen har två flickor, 11 och 14 år gamla, motarbetats av myndigheter och katolska kyrkan när de velat avsluta sina graviditeter. I det rumänska fallet våldtogs den då 10-åriga flickan av en 19-årig släkting men vägrades abort på grund av att graviditeten var så långt gången. Representanter från kyrkan har agerat kraftfullt mot att flickan skulle få avsluta graviditeten. I Polen gick det så långt att en präst väntade på sjukhuset dit flickan skickats där hon senare tvingades skriva under ett papper på att hon skulle fullfölja graviditeten.

– Det är upprörande att kyrkan tillåts ställa sig över nationell lagstiftning och internationella konventioner i sin hetsjakt på flickorna för att förhindra aborterna, och kraftigt försvåra för dessa utsatta barn som inte ska behöva fullfölja sina graviditeter, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Sverige är sedan maj i år ordförande i Europarådet som tidigare i år fastslog att abort bör vara legalt och tillgängligt för alla kvinnor i Europa.

RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér:

– Nu måste Carl Bildt och regeringen höja rösten i fråga om kvinnors mänskliga rättigheter och öka takten i arbetet för sexuella och reproduktiva rättigheter.

Vi frågor kontakta RFSU:s pressekreterare Daniel Axelsson tel 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt