RFSU:s kommentarer till miljöpartiets, socialdemokraternas och vänsterpartiets motion om könsneutrala äktenskap

Publicerad 2008-10-08 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

Miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet lämnade häromdagen in ett förslag till ny äktenskapslagstiftning.

Eftersom den nuvarande lagstiftningen gör skillnad på människor genom att inte låta samkönade par gifta sig ställer sig RFSU positivt till en lagändring.

– Oppositionens förslag är bättre än dagens lagstiftning och om riksdagen skulle rösta för detta är det ett steg åt rätt håll, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Det finns dock brister i oppositionens förslag.

Den mest grundläggande är att kyrkor och andra religiösa samfund ska få behålla den vigselrätt de har i dag. Och att de därmed även i fortsättningen ska ha rätt att själva välja om de vill viga par av samma kön.

Att gifta sig handlar inte enbart om kärlek, det är också en handling som definierar den enskildes civilrättsliga ställning i samhället. Att viga någon är därmed myndighetsutövning. När kyrkan gör det har staten delegerat denna myndighetsutövning.

Att de religiösa samfunden även i framtiden ska ha rätt att vägra viga vissa människor, bara för att de älskar en person av samma kön, innebär att myndighetsutövningen blir diskriminerande.

– Det är, för att uttrycka det milt, ett mycket stort problem. Ingen annanstans i svensk lagstiftning finns det utrymme för myndighetsutövare att diskriminera människor på grund av deras sexuella läggning, säger Åsa Regnér.

RFSU föreslår därför att staten tar ifrån kyrkor och andra religiösa samfund rätten att viga människor. Vigseln bör utföras av staten, till exempel på länsstyrelserna eller skatteverket. Vi kallar det civilrättslig registrering.

– Det står självklart alla par fritt att efter vigseln själva välja vilka ceremonier de vill fira sin vigsel med, religiösa eller inte, säger Åsa Regnér.

För mer information, kontakta RFSU:s pressekreterare Olle Castelius 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt