Religiösa vårdcentraler ger anledning till oro

Publicerad 2008-11-14 | Uppdaterad 2009-11-15

Kommentera | 0 kommentarer

Det pågår just nu en viktig debatt om etablerandet av religiösa vårdverksamheter, till exempel kristna och muslimska vårdcentraler. Det har sedan länge funnits ett antal religiöst präglade aktörer som bedrivit vårdverksamhet i Sverige, och som gjort stor nytta.

Det finns ändå anledning att känna oro inför den utveckling som beskrivits i debatten.

Ur RFSU:s synvinkel är det framför allt möjligheten till preventivmedelsrådgivning, abortrådgivning och frågor kring sexualitet och samlevnad som riskerar att bli eftersatta om vårdverksamhet kan komma att präglas av religiös ideologi.

– Att en religiös vårdcentral kan dra till sig personal med negativ syn på aborter och preventivmedel får vi nog räkna med. Och att det inte skulle påverka bemötandet tror jag helt enkelt inte på, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Att religiösa vårdcentraler skulle öka valfriheten, som vissa hävdar, är långt ifrån självklart. För till exempel unga som vill ha preventivmedel innebär det snarare en begränsning, tror RFSU.

– Om de bor på en liten ort och närmaste vårdcentral har negativ inställning till sexualitet, preventivmedel och hbt-frågor är risken stor att de inte får vare sig den information eller vård som de har rätt till, säger Åsa Regnér.

För mer information

Olle Castelius

pressekreterare

070-552 00 81

olle.castelius@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt