Västtrafik hotar preventionsarbete

Publicerad 2008-11-26 | Uppdaterad 2009-11-15

Pressmeddelande från RFSU Göteborg, RFSL Göteborg och EKHO Göteborg.

Kommentera | 0 kommentarer

En ny ungdomsmottagning umo.se har öppnat på nätet – ett efterlängtat och förtjänstfullt initiativ. Sajten är jämställd, normkritisk och belyser på ett exemplariskt sätt sexualitetens mångfald. Staten har gått in med drygt 18 miljoner för projektet och sajten invigdes av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) och socialminister Göran Hägglund (kd).


När umo.se skulle marknadsföras via en annonskampanj och på Västtrafiks spårvagnar och bussar sa Västtrafiks marknadsavdelning nej, till halva kampanjen. Affischen med en tjej som frågar ”Vill du se mig göra något jag tycker om?” fick Västtrafiks godkännande, medan man ratade affischen med två killar som frågar ”Vill du se oss sätta på en kondom?”. Kampanjen har inte stött på patrull i vare sig Stockholm eller Malmö.

Vilka signaler är det Västtrafik sänder ut när man bejakar den ena affischen och förnekar den andra? Kvinnlig lust är OK, medan två killar som tränar att sätta på en kondom inte är OK eller… Det är visserligen på tiden att tjejer får visa sin lust, kvinnors lust har varit förtryckt tillräckligt länge, men i det här sammanhanget frågar man sig på vems villkor detta sker?

Västtrafiks marknadsavdelning hävdar att man inte tagit ett beslut för eller emot något, utan att man velat beskydda sina resenärer från en annons som man på goda grunder tror sig veta väcka anstöt hos en del resenärer. Enligt dem antyder affischen med killarna tydligt på en sexuell handling.

Västtrafik ägs till hälften av Västra Götalandsregionen och till hälften av 49 kommuner i Västra Götaland, och är därmed inte vilket företag som helst. Västra Götalandsregionen arbetar för tillfället fram en folkhälsopolicy. I denna policy nämns sexualitet och reproduktiv hälsa över huvudtaget inte. Är vi verkligen så här rädda för sex i Västra Götaland, eller inser inte våra politiker att sexualiteten och sex och samlevnad är en viktig del av vår vardag.

Oberoende av hur Västtrafik tänkte när de valde att censurera kampanjen, har de genom sitt agerande tagit ställning. Två killar som snackar om att sätta på en kondom är för mycket. Vad sänder det för signaler till unga killar i Västra Götaland? Är det inte OK att träna att sätta på en kondom, är säkrare sex inget att bry sig om? Eller är problemet att det är två killar som gör det? Är sex och samlevnad något jag inte skall dela med mina kompisar utan något jag skall hålla för mig själv och kanske skämmas över?

Vi undertecknande organisationer anser att Västtrafik som ett av samhället ägt företag bör bära sitt ansvar. Det är inte OK att man saboterar en kampanj som i grunden är jämställd, normkritisk och inkluderande.

Carina Eriksson, ordförande, RFSU Göteborg
Kaj Heino, ordförande, RFSL Göteborg
Lennie Lindberg, sexualrådgivare, EKHO Göteborg

Mer information
RFSL Göteborgs ordförande Kaj Heino,
kaj.heino@goteborg.rfsl.se eller 031 - 13 83 96

RFSU Göteborgs ordförande Carina Eriksson
carina.eriksson@rfsu.se eller 0733 - 752 529

EKHO Göteborg
Kansliet 031-137 565

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt