Unik chans för regeringen att passera nästa milstolpe

Publicerad 2009-10-19 | Uppdaterad 2009-11-16

30 år sedan diagnosen homosexualitet togs bort.

Kommentera | 0 kommentarer

I dag för 30 år sedan passerades en av milstolparna i modern svensk historia: Socialstyrelsen tog bort diagnosen homosexualitet ur sitt sjukdomsregister.

Beslutet var en viktig seger som nåddes först efter lång och hård kamp, bland annat ockuperade en grupp aktivister Socialstyrelsens dåvarande lokaler för att sjukdomsstämpeln skulle tas bort.

Nu har Sveriges regering en unik chans att passera nästa viktiga milstolpe i kampen för alla människors lika värde. Som ordförandeland i EU leder Sverige just nu förhandlingarna om det antidiskrimineringsdirektiv som ska stärka skyddet mot diskriminering på grund av bland annat sexuell läggning. I våras ställde sig Europaparlamentet bakom förslaget med stor majoritet.

– Direktivet behövs. Undersökningar visar att hbt-personer utsätts för diskriminering i hela EU. Vi måste använda alla verktyg som finns för att motverka detta, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Direktivet innebär bland annat att personer inte bara ska skyddas mot diskriminering i arbetslivet utan också i övriga samhällslivet, såsom i tillgången till varor, tjänster, bostäder, utbildning, hälso- och sjukvård med mera. På så sätt liknar det den svenska diskrimineringslagen.

– Men förhandlingarna drar ut på tiden – trots att regeringen i sin handlingsplan inför ordförandeskapet skrivit att man prioriterar detta. Nu är det bara två månader kvar på ordförandeskapet och det börjar bli bråttom, säger Åsa Regnér.

RFSU uppmanar därför regeringen att leva upp till sin handlingsplan och kraftfullt driva på för att antidiskrimineringsdirektivet antas av ministerrådet så snart det går.

– Visst, motståndet från andra regeringar är starkt inom EU. Men inte förrän allas lika värde respekteras i hela unionen kan vi tala om en europeisk gemenskap värd namnet. Låt 2009 bli en ny milstolpe då EU fick en lagstiftning som också ger skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning, säger Åsa Regner.

– Som ordförande i EU har den svenska regeringen en unik möjlighet att förbättra situationen för hbt-personer i Europa. Den chansen måste vi ta, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt