Fortsatt hetsjakt på hbt-personer i Litauen: Nu måste regeringen agera

Publicerad 2009-09-09 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Det litauiska parlamentet ska ännu en gång rösta om lagar som ökar förtrycket av homo- och bisexuella personer i Litauen.

Denna gång vill man förbjuda allt som på något sätt ”på offentliga platser främjar homosexuella relationer”. Det innebär i praktiken att den som till exempel informerar om hur män som har sex med män bäst skyddar sig mot hiv riskerar att bli dömd till fängelse. Eller den som offentligt kämpar för alla människors lika rättigheter oavsett sexuell läggning. Eller den som anordnar en offentlig visning av filmer som ”Fucking Åmål”, ”Brokeback Mountain” eller TV-serien ”Sex and the City”.

– Detta är en av de fulaste attackerna på de mänskliga rättigheterna som jag sett i ett EU-land. Det vore oerhört olyckligt om detta lagförslag röstas igenom, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

Parlamentet i Litauen öppnar i morgon. Den nya lagen ska behandlas någon gång under hösten, och enligt internationella bedömare är risken stor att den antas. Det är i så fall andra gången på kort tid som Litauens parlament godkänt lagar som på många olika sätt drabbar hbt-personer. I somras beslutade man att förbjuda all offentlig information om homo- och bisexualitet riktad mot barn. Den lagen börjar gälla 1 mars nästa år.

– Nu går man alltså ett steg längre och vill förbjuda all vettig information om hbt-frågor i det offentliga rummet. Dessutom för man in fängelse i straffsatserna, säger Åsa Regner.

– Det är ett solklart brott mot flera av de mänskliga rättigheterna, som yttrandefriheten, rätten till information och rätten till frihet från diskriminering på grund av sexuell läggning. Sverige är ordförandeland i EU. Därför måste regeringen agera nu. Litauens hetsjakt på hbt-personer kan inte få fortsätta, säger Åsa Regnér.

– När Litauens parlament beslutade om alldeles uppenbart diskriminerande lagar i somras valde regeringen en nedtonad diplomati. Det fungerade uppenbarligen inte. Nu måste EU fördöma det som sker i Litauen, och det är Sveriges ansvar att så sker, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt