Hbt-personers situation i Europa fortfarande under all kritik

Publicerad 2009-05-12 | Uppdaterad 2009-11-16

RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlades häromdagen under ett besök i Moldavien. Misshandeln inträffade utanför en polisstation dit Sören Juvas förts av uniformerad polis sedan han bekräftat att han var i Moldavien för att delta i Pride-firandet.

Kommentera | 0 kommentarer

Enligt de lokala Pride-arrangörerna är det troligt att misshandeln utfördes av civilklädda poliser eller personer som fått information av polisen om att Sören Juvas befann sig på polisstationen. Mycket tyder på att misshandeln var ett försök att hindra kampen för hbt-personers rättigheter i Moldavien.

– Detta är ett avskyvärt exempel på den vardag som homo- och bisexuella och transpersoner lever med varje dag både i Europa och resten av världen. Det är en skandal att dessa hatbrott fortfarande förekommer, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Moldavien är visserligen inte ett EU-land. Det inträffade stämmer dock bara alltför väl med situationen inom EU. Det visar slutsatserna i den rapport som EU:s byrå för grundläggande rättigheter nyligen publicerade. Rapporten, som är den mest genomarbetade i sitt slag, konstaterar att diskriminering, trakasserier och våld drabbar hbt-personer inom hela EU – inklusive Sverige.

Just nu förhandlar EU om ett långtgående förslag till antidiskrimineringsdirektiv som bland annat ska stärka skyddet mot särbehandling på grund av kön och sexuell läggning. Detta direktiv måste dock först tas av ministerrådet innan det kan börja gälla i de olika medlemsstaterna.

– Misshandeln av Sören Juvas sätter fingret på ett enormt problem. Svenska regeringen måste därför prioritera hbt-personers situation i hela Europa och världen under ordförandeskapet i EU. Att driva igenom ett starkt direktiv mot diskriminering vore ett bra första steg på vägen mot allas lika värde, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt