Historisk framgång i Spanien: Abort inte längre olagligt

Publicerad 2009-05-14 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Den spanska regeringen har i dag föreslagit att abort blir lagligt i Spanien.

Det innebär ett historiskt steg mot alla kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv och sina kroppar.

Förslaget innebär att alla kvinnor ska få rätt till abort fram till och med 14:e graviditetsveckan. Fram till och med vecka 22 kommer abort kunna medges under vissa omständigheter, till exempel om kvinnans liv är i fara. Gravida flickor över 16 år kommer att få rätt till abort utan sina föräldrars tillstånd.

– Det är otroligt glädjande att spanska kvinnor äntligen kan få tillgång till fri abort. Att spanska kvinnor inom kort inte längre riskerar att hamna i fängelse för sina val är en stor seger för de mänskliga rättigheterna, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

– Det har sett mörkt ut i Europa under lång tid när det gäller kvinnors rätt till sin egen kropp. Jag hoppas att Spaniens nya inställning kan bidra till ett bättre förhandlingsklimat om sexuella rättigheter både i EU och FN. Jag hoppas också att den svenska regeringen förstår att utnyttja detta under det svenska ordförandeskapet i EU, säger Åsa Regnér.

– Om tre veckor är det val till EU-parlamentet. Utvecklingen i Spanien sänder en tydlig signal till kandidater om vikten av att driva på frågan om fria aborter, sexualupplysning och preventivmedel.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt