Mer fokus på misstänkta gärningsmän – inte på offren

Publicerad 2009-04-28 | Uppdaterad 2009-11-16

Undersökning om våldtäktsstatistik oroande.

Kommentera | 0 kommentarer

Resultaten av den europeiska sexualbrottsstudie som i går presenterades pekar på ett oroande högt antal anmälda våldtäkter i Sverige jämfört med andra länder. Vi behöver mer kunskap om utvecklingen när det gäller sexualbrott och studien är ett välkommet bidrag.

I diskussionen om studien har det dock gått att se en tendens till fokusering på brottsoffren. Som förklaringar till statistiken har forskarna bland annat lyft fram faktorer som ”tidig sexualdebut”, ”fri sexualitet” ”alkoholkonsumtion” och ”rätten till ett sent nej”.

– Forskning på det här området är viktigt. Men det är också viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Till exempel påståendet om att debutåldern skulle ha något med ökningen av antalet anmälda sexbrott att göra kan ifrågasättas. Den ligger sedan flera år på drygt 16 år i Sverige – vilket för övrigt inte skiljer ut oss från andra europeiska länder, säger Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU.

– Den som på allvar vill diskutera detta problem måste akta sig väldigt noga från att skuldbelägga våldtagna kvinnor som har sex eller dricker alkohol. Det vore att föra oss många år bakåt i utvecklingen, säger Åsa Regnér.

RFSU efterlyser mer forskning kring sexualbrotten och deras orsaker. Det behövs också ökade satsningar på sex- och samlevnadsundervisning i skolorna, ökad kunskaper om sexualitet och hur man bemöter brottsoffren inom rättsväsendet samt insatser för att behandla gärningsmännen.

– Det är inte första gången det kommer rapporter om att kvinnor som anmäler att de våldtagits inte tas på allvar, att polisen inte bryr sig om att förhöra utpekade gärningsmän och att alldeles för få polisanmälningar resulterar i åtal, säger Åsa Regnér.

– Vi vet att det har gjorts utbildningsinsatser inom rättsväsendet för att komma tillrätta med detta, men mycket tyder på att det inte varit tillräckligt, säger Åsa Regnér.

För mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU. 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt