Ny RFSU-skrift skrotar myten om mödomshinnan: Slidkrans heter det!

Publicerad 2009-05-05 | Uppdaterad 2017-09-07

Kommentera | 0 kommentarer

Myten om mödomshinnan har gjort alldeles för stor skada under alldeles för många år. Nu är det dags att en gång för alla säga som det är: det finns ingen hinna!

Därför ger RFSU i dag ut handboken ”Slidkransen. Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld”.

– Vi introducerar ordet slidkrans som mycket bättre beskriver vad det är frågan om. Mödomshinnan borde därmed kunna gå ur tiden, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Skriften innehåller information om hur det kvinnliga könet ser ut och vad slidkransen egentligen är. Den gör också upp med en mängd myter som omgärdar kvinnlig sexualitet och föreställningar om mödom och oskuld.

– Hela mytbildningen om mödomshinnan har skapats för att kontrollera kvinnors frihet och sexualitet. Enda sättet att motarbeta detta är att sprida kunskap och jag hoppas att den här skriften kommer att finnas på varenda skola, ungdomsmottagning och vårdcentral. Egentligen borde den finnas i varenda hushåll i hela landet, säger Alán Ali, ledamot av RFSU:s styrelse och verksamhetsansvarig för Elektra och Sharaf hjältar & hjältinnor i Malmö.

Arbetet med att producera skriften har letts av Christina Rogala, barnmorska och seniorrådgivare på RFSU.

– I mitt jobb har jag sett otaliga exempel på hur myterna kring mödomshinnan och föreställningar om skuld och oskuld har skapat förvirring för unga kvinnor. ”Är jag inte normal eftersom det inte kom blod första gången jag hade sex med min kille?” är en mycket vanlig fråga, säger hon.

RFSU:s slidkransskrift är gratis och går att beställa och/eller ladda ner via RFSU:s materialbutik.

Den ingår i en serie som tidigare handlat om analsex, klitorissex, kondomer och onani.

För mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU. 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt