Ny internationell studie om aborter visar: Inte färre aborter i länder med förbud – bara farligare

Publicerad 2009-10-14 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

I dag släpps den internationella forskningsrapporten ”Abortion Worldwide: A Decade of Uneven Progress” av amerikanska forskningsorganisationen Guttmacher Institute.

Rapporten visar att antalet aborter är ungefär lika många (per tusen invånare) i länder där de är tillåtna som i länder där de är illegala. Skillnaden är att där aborter är förbjudna är de också osäkra - och kostar tusentals kvinnors liv varje år.

– Det är positivt att det finns forskningsbelägg för det som vi och många andra länge vetat: förbud leder inte till färre aborter men till farligare. Varje år dör närmare 70 000 kvinnor på grund av detta, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

Rapporten konstaterar vidare att cirka 40 procent av världens kvinnor lever i länder med mycket restriktiva abortlagar. I Afrika gäller det 92 procent av alla kvinnor och i Latinamerika 97 procent.

– Detta är oerhört viktig kunskap. Sverige har nyligen satsat hundra miljoner kronor på att minska mödradödligheten i världen. Forskarna bekräftar det riktiga i den satsning och dess ambition verka för att göra lagliga och säkra aborter tillgängliga i fler länder, säger Åsa Regnér

Rapporten konstaterar vidare att antalet aborter i världen minskade med nästan fyra miljoner mellan åren 1995 och 2003. Enligt forskarna beror det på en ökad tillgång till moderna preventivmedel.

Trots det dör det fortfarande en halv miljon kvinnor varje på grund av bristande mödrahälsovård osäkra aborter. Cirka fem miljoner kvinnor vårdas årligen för komplikationer efter osäkra aborter och tre miljoner kvinnor får ingen vård alls trots allvarliga komplikationer.

– Fortfarande saknar cirka 200 miljoner kvinnor i världen tillgång till preventivmedel, trots att de skulle vilja ha dem. Vi vet att kvinnor och män väljer att planera sin fertilitet om de får makt och möjligheter att göra det. Att öka tillgången till moderna preventivmedel och andra familjeplanerande åtgärder är ett sätt att minska mödradödligheten, säger Åsa Regnér.

Rapporten kan laddas ner här: http://www.guttmacher.org/media/nr/2009/10/13/index.html

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt