RFSU:s enkät om EU-valet och sexualpolitiken: Så här tycker kandidaterna

Publicerad 2009-05-20 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Tycker du att säkra och lagliga aborter är en rättighet? Att sexualundervisning och preventivmedelsrådgivning till unga är viktigt? Att alla människor ska ha samma rättigheter, oavsett sexuell läggning? Då ska du rösta i EU-valet den 7 juni.

RFSU har undersökt hur de svenska kandidaterna ställer sig till frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) – och i vilken utsträckning de är beredda att ta strid för frågorna.

Mest engagemang för frågorna visar vänsterpartisterna Mikael Gustafsson, Mussie Ephrem, Berivan Öngögur och Eva-Britt Svensson tätt följda av Zaida Catalán (MP), Gudrun Schyman (FI), Jöran Fagerlund (V), Hillevi Larsson (S) och Barbro Westerholm (FP).

Centerpartisterna Marie Wickberg och Lena Ek visar också viss vilja att driva dessa frågor. Ella Bohlin (KD) tar ställning för sexuella rättigheter men tänker inte driva de frågorna i parlamentet.

Den som tycker att det är viktigt att EU-parlamentarikerna driver frågor om tillgång till säkra aborter, hbt-rättigheter och andra sexuella rättigheter ska inte rösta på kristdemokraterna Tuve Skånberg, Sofia Modigh och Gudrun Brundegård eller moderaternas Birgitta Lindberg och Gunnar Hökmark, centerns Johan Örjes eller folkpartisten Anders Ekberg. Vad Marit Paulsen (FP) vill är oklart, hon har bara svarat på en bråkdel av RFSU:s frågor.

Undersökningen visar att 39 av 41 kandidater anser att alla kvinnor i EU:s medlemsländer borde ha tillgång till säkra och lagliga aborter. 21 säger att det är en mycket prioriterat fråga medan sex kandidater svarar ”inte alls prioriterat”.

– Det är glädjande att så många av de svenska kandidaterna vill kämpa för dessa frågor. Alla är inte sådana där EU kan bestämma, men i många av dem tar EU-parlamentet beslut som påverkar vardagen för hundratals miljoner människor, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

– EU-parlamentarikerna kan också driva frågorna på andra sätt, bland annat genom att ta initiativ till granskningar eller skriva resolutioner. Därför spelar det stor roll vilka vi väljer, säger Åsa Regnér.

– Valet påverkar också resten av världen. EU är världens största biståndsgivare och det är därför viktigt för biståndspolitiska beslut att EU-parlamentarikerna är engagerade i att förbättra kvinnors och hbt-personers situation och hälsa, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt