RFSU:s kommentar till budgetpropositionen: Regeringen borde höja ambitionerna

Publicerad 2009-09-21 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Regeringen släppte i dag sin budgetproposition för 2010. Det står nu klart att regeringen inte i år heller kommer att satsa en enda extra krona på prevention av hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar.

Det innebär att budgeten ligger kvar på 146 miljoner kronor – för tolfte året i rad! Med inflationen inräknad har detta inneburit en årlig nedprioritering av det preventiva arbetet med att bekämpa spridningen av hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har vid ett flertal tillfällen talat om hur orolig han är över utvecklingen i Sverige på detta område. Han tillsatte till och med en utredare, Anders Milton, som i våras kom med en utmärkt rapport om hur antalet oönskade graviditeter och sexuellt överförda sjukdomar skulle kunna minska. Enligt rapporten skulle förslagen kosta cirka 80 miljoner kronor att genomföra.

– Trots det ligger budgeten kvar på samma låga nivå. Vi undrar nu om Hägglunds oro var äkta eller bara ett spel för gallerierna, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Också när det gäller det internationella biståndssamarbetet har regeringen sänkt ambitionsnivån, framgår det av budgeten. Regeringen vidhåller visserligen en hög prioriteringsnivå när det gäller jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen. Men skrivningarna när det gäller människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter är svagare än förra året. Hbt-personers rättigheter nämns till exempel inte alls.

Sidas budget för biståndet krymps rejält, vilket bland annat fått till följd att IPPF (International Planned Parenthood Federation) under de närmaste tre åren förlorar 90 miljoner kronor i kampen mot osäkra aborter, hiv och mödradödlighet. Det framgår också att Sveriges stöd till FN:s befolkningsfond (UNFPA) sänks med drygt 26 miljoner kronor jämfört med förra året. UNFPA är det internationella organ som arbetar med att stärka människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

– Sverige har länge varit en självklar internationell röst för rätten till lagliga och säkra aborter, preventivmedel, sexualupplysning och människors rätt att inte diskrimineras på grund av kön eller sexuell läggning. Vi förstår att finanskrisen sätter avtryck, men oroas över att människors sexuella hälsa och rättigheter inte lyfts fram mer i budgeten, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU, tel: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt