RFSU:s undersökning visar: Ungdomarna sviks – i år också

Publicerad 2009-06-16 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Sommaren är här – och då stänger ungdomsmottagningarna. Det visar den undersökning som RFSU gjort i Stockholms, Örebro och Västerbottens län samt Malmö och Göteborg.

Följden blir fler oönskade graviditeter och större spridning av sexuellt överförda infektioner. Fler fall av till exempel klamydia upptäcks under den tidiga hösten än någon annan tid på året. Likaså visar statistik som Socialstyrelsen tagit fram åt RFSU att aborttalen bland tonåringar är högst under augusti och september.

– Det finns inget som tyder på att den sexuella aktiviteten och det oskyddade sexet minskar under sommaren, snarare tvärtom. Att då stänga ungdomsmottagningarna när de kanske behövs som mest är inte bara olyckligt utan direkt ansvarslöst, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

– Så har det varit i flera år och på RFSU-kliniken i Stockholm, som har öppet hela året, märker vi under sommaren en tydlig ökning av unga patienter som inte kunnat få hjälp av sin vanliga ungdomsmottagning, säger Åsa Regnér.

Förra veckan riktade FN:s barnrättskommitté kritik mot Sverige för det höga antalet oönskade graviditeter och sexuellt överförda infektioner, samt rekommenderade Sverige att satsa på sex- och samlevnadsundervisning i och utanför skolan.

I går presenterade regeringes utredare Anders Milton sin rapport om hur oönskade graviditeter och sexuellt överförda infektioner ska minska. Precis som RFSU anser han att det är av yttersta vikt att ungdomsmottagningarna kan tillhandahålla preventivmedel, subventionerade akut-p-piller, testning och rådgivning under sommaren i samma utsträckning som resten av året.

– Staten, kommunerna och landstingen måste ta frågan om svenska ungdomars sexuella hälsa på allvar. Att hålla ungdomsmottagningarna öppna på sommaren är ett första självklart steg. RFSU förutsätter att detta blir den sista sommaren som ungdomsmottagningarna stänger när de behövs som mest, säger Åsa Regnér.

– Ungdomsmottagningarna gör ett fantastiskt jobb. Nu måste de få resurser så att verksamheten kan hålla samma kvalitet hela året, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

FAKTA: Om undersökningen

I undersökningen ingår samtliga ungdomsmottagningar i Stockholms län (35 stycken), Göteborgs kommun (fem stycken), Malmö kommun (tre stycken), Örebro län (fyra stycken) samt Västerbottens län (fyra stycken). I Göteborg kommer mottagningarna att turas om att ha stängt för att möjliggöra semester för de anställda. Av fyra mottagningar i Örebro län ska en hålla öppet som vanligt, de andra kommer att vara stängda mer än de har öppet. I Malmö håller en av tre mottagningar öppet som vanligt och i Västerbottens län ska tre av fyra att ha klart försämrad service. I Stockholms län ska endast sex av 35 mottagningar ha öppet som vanligt. I Stockholm har öppethållandet under sommaren ökat jämfört med tidigare år, men RFSU:s bedömning är att mer behöver göras.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt