Så borde sex- och samlevnadsundervisningen gå till - RFSU pratar sex i riksdagen

Publicerad 2009-11-02 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 0 kommentarer

Imorgon kommer RFSU att prata sex i riksdagen. Då är organisationen inbjuden av riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp* att hålla en lektion i sex och samlevnad för de riksdagsledamöter som anmält sig.

RFSU:s skolexpert Hans Olsson håller i lektionen som följs av en diskussion om sex- och samlevnadsundervisningens framtid i den svenska skolan.

Bakgrunden är det förslag till ny lärarutbildning som regeringen väntas lämna i december. Trots att sex och samlevnad varit inskriven i den svenska grundskolans läroplan sedan 1955 är det fortfarande bara en bråkdel (cirka sex procent) av lärarna som fått någon som helst utbildning i ämnet på lärarhögskolan.

Detta avspeglas tyvärr alltför ofta i bristande kvalitet på undervisningen i skolorna. Många lärare gör ett fantastiskt bra jobb men undervisningen präglas i alldeles för många fall av tillfälligheter i fråga om innehåll, värderingar och budskap.

RFSU vill därför att sex och samlevnad görs obligatorisk på lärarutbildningen, något som till exempel båda de stora lärarorganisationerna ställt sig bakom. Regeringen har nu en gyllene chans att åstadkomma just detta.

– Vi uppmanar regeringen att skriva in sex och samlevnad som en obligatorisk del av lärarutbildningen. Vi hoppas också kunna övertyga riksdagen om varför det är nödvändigt för att ge landets skolelever en realistisk möjlighet att nå de mål som läroplanen stipulerar, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Sex- och samlevnadslektionen hålls 4/11 kl 08.00–09.00 i RV 202 (Riksgatan 1), lektionssal 2. Krav på riksdagens pressackreditering gäller. Journalist som saknar ackreditering, men som vill närvara under lektionen, bör ringa Olle Castelius. Den som vill ha frukostmacka behöver föranmäla sig till silvia.ernhagen@rfsu.se.

RFSU:s generalsekreterare skriver i dag en debattartikel om sex- och samlevnadsundervisningen på Svenska Dagbladets debattsida på internet. Artikeln kan läsas på SvD:s webbplats: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3744657.svd

Välkommen!

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

* SRHR är en förkortning för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. SRHR handlar till exempel om sexualupplysning, jämställdhet, preventivmedel, sexuellt våld, mödravård, säkra aborter, hbt-frågor, sexuellt överförda sjukdomar etc.

Riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp består av ordförande Annika Qarlsson (C), Sofia Arkelsten (M), Hans Linde (V), Elina Linna (V), Rosita Runegrund (KD) och Cecilia Wigström (FP).

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt